Кибер спецове: Хакването на сайта на ЦИК е било скъпо

Кибер спецове: Хакването на сайта на ЦИК е било скъпо

За 15 минути услугата струва стотина лева, представете си колко пари са за 4 дни, смятат те

„Сриването на сайта на ЦИК е атака с цел протест и най-вероятно някой си е платил за нея“, заяви в ефира на БНТ Албена Спасова от Международната академия по киберсигурност. Според Димитър Ганчев от Интернет общество пък, това е работа на фирма, която се занимава с борба срещу кибератаки, с цел реклама. По думите му подобна услуга струва около стотина лева за 15 минути. За да не работи 4 дена един сайт, това са много пари, каза той.

Албена Спасова добави, че атаката се осъществява едновременно от голям брой компютри, които може и да са извън страната, но кой стои зад нея можем само да гадаем. „В края на веригата стоят хакери, но в основата е търговска сделка“, допълни Димитър Ганчев.

Разследването се води от ГДБОП.

Напомняме, че сайтовете на ЦИК, ГРАО, както и на вътрешното и външното министерства се сринаха в изборния ден, а това доведе до затруднения за гражданите, които няма как да проверят онлайн в кои секции ще гласуват. От изборната администрация пък обявиха, че са затруднени да обявяват междинните данни за избирателната активност. Директорът на държавната фирма "Информационно обслужване" Михаил Константинов коментира, че има масирана хакерска атака от "противници на електронното гласуване и ентусиазирани хакери" срещу сайта на ЦИК. "Информирани са службите за злонамерената атака", каза още Константинов, допълвайки, че сайтът търпи временни сривове, но очаква скоро да бъде стабилно включен. Малко по-рано обаче от самата комисия обясниха проблемите на сайта със засиления трафик към него.

Оставете коментар