Васил Цолов пред Nbox: Аз съм момчето от квартала

Васил Цолов пред Nbox: Аз съм момчето от квартала

Приоритетите ми са инфраструктурата, развитието на младежкия спорт и осигуряване на видеонаблюдение, заяви кандидат-кметът на РБ в район "Оборище"

Васил Цолов е кандидат за кмет на Реформаторския блок в столичния район "Оборище". Той завършва висшето си образование в България, след което специализира в САЩ, в Университета на Сейнт Пол, щата Минесота. От 1997 година развива успешно собствен бизнес в бутилиращата индустрия. Към момента работи на летище, където е ръководител на отдел.

 

- Г-н Цолов, резултатът Ви в Оборище е над средния за Реформаторския блок в столицата. Как оценявате шансовете си на балотажа срещу Йорданка Фикирлийска от ГЕРБ?

- При 100% предадени протоколи моя резултат е 23.32%. Това е сериозна стъпка напред за хората, живеещи в район "Оборище" и те очевидно гласуват за промяната. Следейки целият изборен процес в столицата, това е един висок резултат за Реформаторския блок и аз искрено се надявам се да продължим във възходяща линия.

Г-жа Фикирлийска очевидно е силна кандидатура на ГЕРБ, но към този момент е неразпознаваема фигура в "Оборище", трудно достъпна, включително и в самата предизборна кампания, почти никъде нямаше присъствие.

В този ред на мисли моята близост до избирателите е фактор, който трябва да бъде отчетен. Аз всеки ден съм сред тях в различни райони. Виждам се и разговарям с хората, имам обратна връзка и очевидно това, че живея в "Оборище" повече от 40 години и почти всичките ми приятели са оттук, е показателно. Лицата, ангажирани с моята кампания ми споделят, че са разговаряли с много мои приятели и спокойно мога да заявя, че когато хората гласуват за мен, те гласуват за един от тях.

 

- Какви са основните ви приоритети за район "Оборище"?

- Очевидно проблемите в централната част на София са много сериозни, особено коментирайки инфраструктурата. Паркирането по тротоарите е нещо, което безкрайно много затруднява движението на хората в района. Виждаме, че както малките улички, така и тротоарите са в окаяно състояние. Това е нещо, върху което ще се фокусирам при получаване на мандат от съкварталците си.

Като проблем мога да изтъкна и труднодостъпните места за хора със специфични нужди, като например майките с детски колички. Те се придвижват по места, на които няма пътна настилка, а все едно са калдаръмени улици. Един централен район не би следвало да изглежда и да бъде в такова състояние.

Другият проблем е осветлението по малките улици. Хората, прибирайки се по тъмните часове на денонощието, са подложени на ситуации, в които да не могат да виждат пред себе си какво се случва, та камо ли да намерят подходящо предвижване пред себе си по разбитите тротоари.

Подрязването на дърветата, което трябва да се извършва регулярно, е занемарено и е време да се действа в тази насока. Спортните площадки, които са задължителни за всеки район, са само два броя в "Оборище". Това е известният в парк "Заимов" спортен комплекс, а другият е неизвестен, за съжаление. Училищата седят затворени и е трудно влизането и упражняването на какъвто и да е спорт в тях. Изграждането на спортни площадки е следващият приоритет, върху който бих се фокусирал.

Ще възстановя и малко позабравените квартални срещи между домоуправителите и кмета, които трябва да са в постоянен контакт помежду си. Така проблемите на съкварталците ще могат да пристигат по най-бързия начин и да бъдат решавани.

Ще работя още, разбира се според правомощията ми, за редуциране на данък смет в район "Оборище", както и за инспекция и паспортизация на всички сгради в района. Така местата, в които живеят съкварталците ми, ще бъдат безопасни за тях.

Съвместно с министерството на образованието ще инициирам използването на дворовете на училищата за спортни площадки, където да се упражнява физическа активност. Естествено за това ще ми трябва и подкрепата на директорите на училищата.

 

- С достатъчно правомощия ли са натоварени районните кметове, за да решат проблемите на избирателите си?

- Ами за съжаление районните кметове не са бенефициент на никакви програми за финансиране. От районните кметове обаче зависи да си подготвят достатъчно добре задачите и въпросите така, че те да бъдат решавани.

В техни ръце е да си подредят етажните собствености, така че те да отправят желанията си като общ субект, а не като самостоятелни единици. Така ще се избегнат единичните ремонти на сгради, покриви и блокови пространства, които могат да се окажат вредни и опасни за съкварталците ми.

 

- Знаем, че два от основните проблеми в район "Оборище" са свързани със сериозното присъствие на нелегални имигранти в района около бул. "Дондуков", както и големият брой развлекателни заведения в района? Ще предприемете ли някакви конкретни мерки по тези казуси?

- Една улица ни дели от квартала на мигрантите - бул. "Мария Луиза". Засега обаче не се забелязва голям наплив от страна на тези хора към нашия район. Коментирайки сигурността на съкварталците ми - ще инициирам видеонаблюдение в по-голямата част от обитаемата площ на район "Оборище". Към общинска полиция ще настоявам за сформиране на регионални звена, които да следят по-засилено район "Оборище" и най-вече местата със струпване на тези групи.

Добър атестат е, че в района нямаме голямо струпване на каруци. За жалост обаче има сериозно присъствие на клошари. Затова и планирам да създадем социален център, в който да се събират помощи и дарения за тези хора, за да им се помогне.

Колкото до заведенията в района, с недоволство трябва да призная, че паркът "Заимов" се е превърнал в лунапарк през последните години, което е абсолютно недопустимо. Ще работя и по решаването на този проблем.

 

- Споменахте младежкият спорт. Планирате ли някакви по-специални мерки за развитието му?

- Да. Една от основните ми идеи е да възродя кварталните футболни срещи, за да се стимулира спортуването при младите. Накрая ще бъде излъчен и шампион на района, което ще засили интереса от страна на младите хора за продължаване на традициите в спортуването и изграждането на една здрава общност, която да върви след нас.

 

- Как ще решите проблема с липсващите паркоместа в "Оборище"?

- Нямаме много опции, но най-ефективната такава, макар и не най-добра, е да се увеличи обхвата на Синята зона. Повтарям, това не е най-доброто решение, но поне временно може да ограничи трафика на коли в района, който не само пречи на движението на автомобилите на тези, които живеят в "Оборище", но и на велосипедистите, майките с колички и пешеходците.

За радост в района има достатъчно запустели сгради и площи, които също могат да бъдат преустроени и чрез тях да се изградят още паркоместа.

 

- Как си обяснявате случилото се в зала "Арена Армеец" при предаването на изборните протоколи на първи тур? Очаквате ли, че ситуацията може да се повтори?

- Фактът, че всички участници в СИК проявяват желание и нетърпение да участват и във втория тур на местните избори в София говори, че хората не са толкова обезсърчени от случилото се в залата.

Действително досега не сме имали избори с толкова много бюлетини, но за мен един от основните фактори, които доведоха до тази ситуация и неразбория е, че председателите на комисиите не бяха достатъчно подготвени, за да си свършат работата. Вярвам обаче, че това няма да се повтори при балотажа за районните кметове в София.

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    Христо Урумов Понеделник, 02 Ноември 2015 08:34

    Честито на новият ни кмет Васил Цолов.Вярвам че,ще изпълни обещанията си.Пожелавам му успех във всичко което предприеме.

Оставете коментар