„Заложници“ в „Арена Армеец“ съдят държавата за незаконен арест

„Заложници“ в „Арена Армеец“ съдят държавата за незаконен арест

119 души са подали жалби в прокуратурата, готови са да се обърнат към съда в Страсбург

Безпрецедентният хаос при приемането на изборните протоколи и бюлетини в Общинската избирателна комисия (ОИК) в София, който направи над 5000 души „заложници“ в продължение на две денонощия, ще повлече вълна от жалби и искови молби срещу държавата.

119 членове на секционни избирателни комисии вече са се оплакали в прокуратурата, че са били незаконно задържани в столичната спортна зала „Арена Армеец“, съобщиха от държавното обвинение. Те са били заключени там часове наред, а заради нечовешките условия по предаване на чувалите с бюлетини към залата непрекъснато хвърчаха линейки. 117 души бяха прегледани от медицински екипи, 12 души бяха приети в болница. Заключените писаха апели за помощ по прозорците и се оплакваха, че нямат възможност да излязат. Централната избирателна комисия (ЦИК) се опита да тушира проблема, като изпрати смешните 50 походни легла в залата и храна, за която хората разказват, че се редили дълго на опашка.

В жалбите си служителите на СИК твърдят, че са били задържани незаконно. Те питат по чие разпореждане е станало това и защо не са били уведомени по реда на НПК за ареста си. Другият въпрос е защо не са били освободени, след като ситуацията била показана по медиите. Подобен казус съществува и с няколко десетки души, които две денонощия мръзнаха около "Арена Армеец". Това са били шофьорите от всички столични общини, които са имали за задача да извозват до секционните комисии членовете им, предали чувалите с книжата. Тъй като нямало никаква организация и не се знаело кой кога ще излезе, общинските служители прекарали два дни пред залата, мръзнейки, без храна и без достъп до тоалетна.

Все още не е ясно дали прокуратурата ще започне разследване за действията на ОИК. От държавното обвинение заявиха, че по жалбите трябва да се произнесе наблюдаващ прокурор. Зам. главният прокурор Борислав Сарафов обаче каза, че няма основание да се търси отговорност за незаконно задържане. "При едно противозаконно задържане трябва да има умисъл. Трябва да се прави разлика между противозаконно задържане и организационни неуредици", заяви той.

На друго мнение е адвокат Михаил Екимджиев. Той прогнозира успешни дела срещу държавата, ако прокуратурата не се задейства. „Смущаващо е, че цялата ситуация около "Арена Армеец" бе окачествена от повечето наблюдатели и анализатори като организационен хаос и опорочаване на изборите. Никой обаче не видя бруталното нарушение на основното конституционно право на лична свобода и неприкосновеност. Тези хора бяха държани денонощия насилствено под полицейска охрана на една ограничена територия“, каза адвокатът, цитиран от Медиапул.

Хората, които бяха заложници на бюлетините в зала "Арена Армеец", ще получат по 60 лева допълнително възнаграждение. Това стана ясно от решение на Централната избирателна комисия, публикувано на сайта ОИК София. Решението може да се обжалва в тридневен срок пред Върховния административен съд в тридневен срок. Чувалите с бюлетини след балотажа пък ще се носят в зала 1 на НДК, разпореди и.д. кметът на София Мария Бояджийска. 

„Ако майка ми и сина ми бяха вътре в "Арена Армеец" щях да удуша първия срещнат от властта, но от властта“, каза Мария Мусорлиева, зам.-шефът на Централната избирателна комисия, пред Нова телевизия. „Вижте кой държи ключа от общинска собственост, за да разберете кой е заключил хората. Въпросите трябва да се задават на шефката на ОИК Диляна Иванова, категорична бе зам.-шефката на ЦИК. Тази госпожа е назначена след консултации при кмета и само уведомяват ЦИК, че партиите са се разбрали. Навсякъде председателите на ОИК са от ГЕРБ“, обясни още тя.

Оставете коментар