Обещават без заложници при предаване на протоколите от изборите в София

Обещават без заложници при предаване на протоколите от изборите в София

Новата шефка на Общинската избирателна комисия твърди, че хаосът от миналата неделя няма да се повтори

Новата шефка на Общинската избирателна комисия в София Полина Витанова обещава да хаосът около предаването на протоколите от изборите миналата неделя в столицата да не се потвори, пише "24 часа".
1040 секции отварят днес в София за балотажите в 16 района.
На първия тур на изборите - 25 октомври в 8 от 24-те столични района бяха избрани районни кметове.
Витанова, която пое ОИК - София, в петък, увери, че е създадена организация хаосът от първия тур при обработката на изборните книжа в зала “Арена Армеец” да не се повтори.
“Взели сме допълнително сътрудници от ЦИК. Очаквам обработката на протоколите да е по-бърза, защото има само една бюлетина и секциите са с около 500 по-малко от първия тур”, обясни Витанова.
Създадена е организация за зала 1 на НДК, където ще се приемат изборните книжа. Осигурени са храна и вода за членовете на комисиите, които ще носят чувалите с бюлетините и протоколите.
Медии в залата няма да бъдат допускани, тъй като в Изборния кодекс има забрана за заснимащи устройства в изчислителния пункт, в който се въвеждат данните от гласуването. Затова от ОИК - София, ще съобщават данни през определено време за ситуацията в залата и обработката на протоколите.
Витанова заяви, че има доста отказали се членове на секционни комисии след първия тур, но не можа да посочи точен брой. Те са заменени от ОИК - София с резервни членове.
ЦИК била изправена пред сериозно затруднение заради това, че част от партиите са оттеглили представителите си в секционните избирателни комисии, защото това можело да забави началото на изборния ден, заяви по БНР говорителят на комисията Александър Андреев.
Броят на избирателните секции, които ще бъдат разкрити за втория тур, е около 7200, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Според необходимостта се откриват различен брой подвижни избирателни секции като в болниците например.

Оставете коментар