Ето истинската избирателна активност в страната

Ето истинската избирателна активност в страната

Българите гласуват масово, но това не носи резултат

Абсолютен и лесно опровержим е митът, че българинът не желае да участва в изборния процес и масово не гласува. Достатъчно е да вземем официално обявената от ЦИК избирателна активност от първия тур на местните избори, които традиционно са по-слабо ангажиращи за гражданите. Според Комисията избирателната активност е точно 53.60% или в конкретно цифри - 3 410 975 души.

Бройката не изглежда толкова внушителна на базата на обявените от ГРАО 6 363 000 души, които са имали право на участие в първия тур. Толкова ли са обаче те? Според официалното преброяване на населението на България у нас живеят 7 245 677 души. Отново данни на Националния статистически институт уверяват, че 1 172 208 от тях са непълнолетни, тоест нямат право да участват не само в местни, но и в каквито и да е други избори. Ако ги извадим от общия брой се оказва, че право на глас имат 6 073 469 избиратели. Дори и тук веднага лъсва разминаване между НСИ и ГРАО, което от години остава необяснимо.

Според данни на различни експерти т.нар. "мъртви души" в изборните списъци са между 500 хиляди и 1 милион души. Това са хора, трайно напуснали страната, но оставащи в изборните списъци, тъй като не са сменили постоянния си адрес. Няма и кой да ги заличи от данните за вота. В интерес на обективността ще вземем по-ниското предположение и ще извадим 500 000 от 6 073 469. Резултатът е 5 573 469 души. Това е истинският брой на избирателите в страната.

Простата сметка ни показва, че изчислена на базата на тези данни, избирателната активност в страната е над 60%. Като отново отчетем, че това са местни избори и винаги активността на тях е по-ниска, от тази на парламентарен или президентски вот, можем спокойно да заключим, че българинът обича да гласува. Във всеки случай не по-малко от всеки друг европеец. Дали обаче има някакви резултати от тази му дейност - всеки може сам да прецени.

Михаил Кръстев, Nbox

Оставете коментар