Касираха изборите за кмет в община Баните

Касираха изборите за кмет в община Баните

Сред причините - куп недействителни бюлетини

Административният съд в Смолян касира изборите в община Баните, съобщи Нова телевизия. При разглеждане на делото се установило наличието на 258 бюлетини с отрязък от кочана в урната за гласуване като по този начин се е гласувало до около 13:00 часа в изборния ден.

 За да постанови решението си, съдът прие, че всички тези бюлетини са недействителни, тъй като съдържат специални символи на бюлетината – цифри, които я лишават от нейната анонимност и правят вотът на избирателите проследим.

Местният вот в Баните бе спечелен от кандидата на ГЕРБ Милен Белчев с 50,51% срещу опонента му от Коалиция за Община Баните Велин Фиданов. Засега няма други oтмeнeни peшeния нa oбщинcĸитe избиpaтeлни ĸoмиcии.

14 дела след местния вот бяха образувани в съдебната институция.

„Като изключим въпроса за увеличения брой жалби на тези избори в сравнение с минали години, тези дела поставят един много интересен въпрос в контекста на случайното разпределение на делата. Съкратените срокове за разглеждането им, съчетани със Системата за случайно разпределение на делата, предполагат невъзможност за спазване на закона от гледна точка на срок, в случай, че две подобни дела с голям обем на доказателствата бъдат възложени на един и същи докладчик", коментира председателят на съда Игнат Колчев.

Оставете коментар