ЦИК показа новите бюлетини за предсрочните парламентарни избори

ЦИК показа новите бюлетини за предсрочните парламентарни избори

Най-дългият лист с преференции ще бъде в 24 МИР в София

ЦИК показа новите бюлетини за предсрочните парламентарни избори на 26 март. Бюлетината за чужбина е малко по-тясна от тези за страната поради липса на преференции в нея. Дължината се определя съответно от включените кандидати от партийните листи плюс независимите.

Най-дългият лист с преференции ще бъде в 24 МИР в София. Тиражът на отпечатаните бюлетини е напълно достатъчен, подчерта говорителят Камелия Нейкова.

Избирателите да внимават бюлетините да бъдат откъснати от кочаните пред тях в секциите, в които се гласува, припомни Нейкова.

От днес е започнало предаването на бюлетините. Те вече пътуват към областните администрации в Бургас, Сливен, Ямбол, Добрич, Шумен, два района в Пловдив и Стара Загора. МВнР изпраща и извън страната бюлетините, които са отпечатани. Вече 80 СИК в съответните дипломатически консулски представителства са ги получили.

Процесът по предаване е протекъл нормално и бюлетините ще бъдат съхранени в специални помещения под охрана на МВР.

Разпространени са 18 предизборни плаката и 300 хиляди брошури в цялата страна - на гари, в пощите и други обществени места.

Общо 15 неправителствени организации с 1712 наблюдатели са регистрирани до момента за вота, предаде БТА. Пет са международните организации с 50 наблюдатели. Към момента застъпници извън страната не са регистрирани. общо 1592 анкетьори от 6 агенции ще се грижат за екзитпола, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев.

ЦИК е взела решение за издаване на 11 административни акта за установени нарушения в рамките на предизборната кампания, постъпват и други.

Александър Андреев каза, че традиционната страница на ЦИК ще бъде променена в частта за отчитане на резултатите, както и на избирателната активност.

Новата визия предвижда различни по вид кръгови диаграми на сайта, както и възможност за проследяването им от мобилно устройство.

Към 20.00 часа в изборния ден, последната активност, ще бъде дадена след края на изборния ден и след обработка на данните от протоколите, обясни Александър Станев, компютърен специалист в ЦИК. Данните ще се обновяват на всеки 2 минути, обеща той. По думите му целта е процесът по компютърна обработка да бъде доста по-адекватно отразяван.

Оставете коментар