Стефан Янев: Има агитация със SMS-и и организирани автобуси в Турция

Стефан Янев: Има агитация със SMS-и и организирани автобуси в Турция

Вицепремиерът очаква и струпване на хора пред секциите за гласуване в чужбина

"Имаме информация за организация на автобуси, които да пътуват от Турция към България за предстоящите избори", заяви днес пред бТВ служебният министър на отбраната Стефан Янев

Той е и вицепремиер, който отговаря за провеждането на вота на 26 март. "Трудно е да кажем от къде точно идва тази организация, но определено има такава", смята Янев. Според него всички отговорни институции в страната са предприели необходимите мерки да предотвратят евентуална намеса в изборния процес. Предупредени са определени политически партии, а на някои са наложени глоби за агитация на чужд език и използване на нерегламентирани клипове. "Вероятно напливът на автобуси по границата ще бъде увеличен. Не очакваме обаче напрежение, а само по-голям пътникопоток. Границата трябва да е отворена, защото е важна част от икономическите процеси", каза Янев.

Той допълни, че има информация и за изпращане на SMS-и в Турция на хора с българско гражданство. Но не уточни какво точно е съдържанието им. Вицепремиерът не се нае да коментира и дали това е вид агитация. В момента посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски е в България за консултации. Според Янев това е достатъчно добър дипломатически ход, за да се покаже на Турция, че има нарушаване на диалога за добросъседство. "Тя не е отзована и турските ни колеги разбират много добре този дипломатически език", каза Янев.

Вицепремиерът очаква и струпване на хора пред секциите за гласуване в чужбина. Това обаче да забави сериозно изборния процес.

Темата коментира пред Нова телевизия и външният министър Ради Найденов. "Министерството на външите работи е предприело стъпки, като е извикан посланикът на Турция. Изборите трябва да бъдат проведени така, че да са съобразени с българското законодателство. Министерството е консултирало и българския посланик в Анкара. Чрез вербални ноти също се обръщаме към съответната страна", заяви Найденов. 

По думите му затварянето на граници не е решение, а тяхната ефикасна защита.

"Българската държава ще защити граничарите ни съдени от Турция. България е правова държава, има решение на Европейския съд в тяхна полза. Няма никакво основание те да бъдат екстрадирани в Турция", каза още външният министър Ради Найденов.

Оставете коментар