Четвъртък, 14 Ноември 2019
Четвъртък, 14 Ноември 2019
Петролът поскъпва към 6-седмични върхове

Петролът поскъпва към 6-седмични върхове

На фона на засилващите се инвеститорски очаквания за предстояща търговска сделка между САЩ и Китай

Петролните фючърси поскъпват с над 1,5% към 6-седмични върхове с оглед на засилващите се инвеститорски очаквания за предстояща търговска сделка между САЩ и Китай, както и поради плановете на "Сауди Арамко" (Saudi Arabia) да започна публично предлагане на акции на саудитския петрол гигант, което допълнително засилва позитивната нагласа на енергийния пазар. Това съобщава БНР.

Коментари на американския търговски министър Уилбър Рос и на говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан подсилиха очакванията, че в скоро време лидерите на двете най-големи икономики в света ще подпишат първа фаза на търговската сделка.

Междувременно петролният министър на Иран Бижан Зангане беше цитиран да казва в понеделник, че очаква да бъде договорено по-нататъшно съкращаване на добивите на следващата среща на ОПЕК през декември. От началото на годината водещите производители от ОПЕК и техни партньори начело с Русия се споразумяха да намалят съвместното производство на петрол с 1,2 млн. барела на ден, като тази договореност да остане в сила до март 2020-а година.

Коментарите на иранския министър изглежда подновиха очакванията, че през декември форматът "ОПЕК+" може да договори по-нататъшно ограничаване на добивите и след края на този период.

След години закъснение, компанията "Сауди Арамко" пък обяви в неделя, че стартира процедурата за първоначалното публично предлагане на акции (IPO), като фактическият лидер на ОПЕК в лицето на Саудитска Арабия се надява държавната петролна компания да набере първоначален капитал от около 2 трлн. щатски долара.

Всичко това допринася за днешното ново поскъпване на петролните фючърси след техния петъчен силен ценови ръст с над 3,5% благодарение на много позитивната настройка на фондовите борси на Уолстрийт след изненадващо добрите данни за пазара на труда в САЩ през октомври.

В понеделник фючърсите на петрола Брент с доставка през януари 2020-а година нараства с 1,5% към 62,70 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през декември с 1,6% към 57,20 долара за барел, като и двата типа фючърси се търгуват в най-високи нива от 24-ти септември насам.

Свързани статии (по етикет)

  • Иран откри ново петролно находище в страната

    Това е второто по големина петролно находище в Иран, след това в Ахваз, което е със запаси от 65 милиарда барела, отбелязва АП

  • Ръст с 1.1% на потребителското доверие през октомври

    През октомври 2019-а година общият показател на потребителското доверие в България нараства с 1,1 пункта спрямо равнището си в началото на третото тримесечие (през юли), когато се повиши с 0,8 пункта, като се отчита подобрение както на нагласите на градското, така и на населението в селата, показва редовно тримесечно проучване на Националния статистически институт

  • Петролен разлив в Мексико

    Отделът за гражданска защита е затворил пътищата към СПА центровете на плажовете, известни сред туристите

Оставете коментар