Вяла кампания = обида за избирателите

Вяла кампания = обида за избирателите

Раздаването на флайери и откриването на чешмички не е политика

Идвали избори, съобщават новинарските емисии. Гласувайте, зоват политици и анализатори. Гласувайте независимо, гласувайте масово, гласувайте по съвест, гласувайте за нас! Слогани, обещания, тупане в гърдите, има от всичко по много и от днес, в рамките на цял един месец ще се нагледаме на гореизброените.

Това, господа политици, не е изборна кампания, прощавайте, че Ви се бъркаме в работата и плановете. Организирането на един встъпителен и друг закриващ концерт пред членове на партията и материално ангажирани хора, е партийно мероприятие от соцтип, но не и изборна кампания. Гостуването в телевизионни студия, а в които се заявяват целите и амбициите на определена формация за предстоящия вот, не е кампания. Какво означава "искаме 20, 30 или 100 общински кметове"? Това овце ли са, крави ли са? Норматив за бали със сено ли имат партиите или пък се борят за квоти за олимпийски игри?

Къде останаха сблъсъците на позиции? Къде са дебатите, които са основен белег за демокрация? Не е ли време кметове, общинари, че и депутати и президенти да излязат един срещу друг и да видим кой е внимавал в часовете в училище и кой не. Кой знае, че дадена улица в града му може да предизвика наводнение в цял квартал, кой вижда в определена фирма, която работи с общината, корупционна зависимост? Дори кой има по-добри и атрактивни мениджърски способности?

Вялата предизборна кампания, с която ни заливат през последните шест и повече години е обида към избирателите. Тя е перманентна, върви целогодишно, независимо кои избори чукат на вратата. Защото е лесна за консумация, а нали неуважаемия избирател не трябва да бъде натоварван с конкретика?

Предстои да видим как ще протече следващия месец на изборни мъки. Ако кандидатите приемат съвети - раздаването на флайери и откриването на чешмички не е политика. Една смела и аргументирана позиция може да Ви донесе повече от цял камион листовки.

Оставете коментар