Предизборната кампания по БНТ тръгна с дебат за мигрантите

Предизборната кампания по БНТ тръгна с дебат за мигрантите

Кандидат-кметовете за София кръстосаха саби в ефир за бежанските центрове, капацитетът им е изчерпан, твърди Фандъкова

Лют спор по БНТ кой е открил бежанските лагери в София се разрази по време на дебата между шестима кандидати за кметове на града. Настоящият кмет Йорданка Фондъкова каза, че Пламен Орешарски ги е създал, но това е станало без знанието на Столична община. „Капацитетите им са на предела. Става въпрос за центровете във „Военна рампа” и „Враждебна”. Всичко стана на тъмно и просто ни бе сведено”, каза тя.

"За мен на първо място по тази тема стои въпросът със сигурността на гражданите. Преди около две години, когато се засили бежанският приток в България и в София, бяха открити още два центъра за настаняване на бежанци и ние поставихме много остро въпроса за здравния статус на хората, които идват. Срещнахме се с гражданите, особено с тези, които живееха около бежанските центрове. Имах разговори с МВР, колегите реагираха и бяха отпуснати допълнителни патрули, общинска полиция се включи и срещите с гражданите показаха, че те имат нужда от видеонаблюдение, осветление и присъствие на полиция, за да се чувстват сигурни”, каза Фандъкова. Според нея бежанците трябва да бъдат разделени на две групи - тези, които бягат от война и тези, които влизат нелегално и крият рискове за града.

Димитър Георгиев – кандидатът за кмет на ДПС, я апострофира, че двата центъра са открити със знанието на общинарите. Кандидатът за кмет на ВМРО Ангел Джамбазки обаче подкрепи Фанкъдова, като потвърди думите й, че Столична община е разбрала постфактум за двата центъра.

Професор Михаил Мирчев, кандидатът на БСП, попита Фандъкова защо не са проверени бежанците, окупирали центъра на София, а се правят акции от време на време. Тя отговори, че от общината развиват много активно програмата си за видеонаблюдение и това е в основата на превенцията. Мирчев изтъкна, че непрекъснато от общината се дават сигнали за корупция и няма да сбърка, ако каже, че става въпрос за мафиотизиране на общината.

Ангел Джамбазки от ВМРО сподели във визията си за развитие на София, че ако стане кмет, ще извади бежанците от София, и от другите градове, и ще ги съсредоточи в лагери, които държавата трябва да изгради близо до границата ни.

Кандидатът на реформаторите Вили Лилков добави по темата за бежанците, че центърът във „Военна рампа” вече стига капацитетът си и няма повече място.

Кандидатът за кмет Георги Кадиев, който е подкрепен от АБВ, каза, че София не се управлява добре. Той даде за пример това, че бюджетът на София е 1,5 млрд. лева, което прави близо 1000 лева на човек.

„Реално се харчат 500, а другите потъват. Това е истината. Като кмет бих направил така, че хората в крайните квартали да живеят така, както в центъра. Проблемът с бежанците е всеобщ, но основно той е ангажимент на държавата, а общината в случая има допълваща функция”, обясни Кадиев.

Йорданка Фандъкова добави, че усилено продължава работа по най-голямата програма за видеонаблюдение, като се работи по 300 обекта. Тя обясни, че има стотици хиляди камери, които следят трафика. Това веднага накара Кадиев да я репликира, че стотици е силно казано, но с цифрата от няколко хиляди би се съгласил.

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    Емо Славчев Понеделник, 28 Септември 2015 12:06

    Фандъкова е най-добрата! Дано да спечели втори мандат, и тя, и районните кметове.

Оставете коментар