Песен разбуни скандал на митинг на ДПС

Песен разбуни скандал на митинг на ДПС

От партията обявиха, че има турска песен с мелодията на "Песен за Райна Княгиня"

Музикално изпълнение на откриването на предизборната кампания на ДПС в Исперих предизвика първо скандал в социалните мрежи, а след това размяна на тежки думи между управляващи и опозицията. Хората на Лютви Местан бяха обвинени, че са поругали патриотичната „Песен за Райна Княгиня”, съобщи .

Видео, качено в социалните мрежи от местен журналист, показва лидера на ДПС, бившите министри Мариана Георгиева и Хасан Адемов, депутатът Камен Костадинов и ред други високопоставени функционери на партията, които седят на импровизирана трибуна и видимо се забавляват на изпълнението. Певецът го започва на български, като преминава на турски.

Кметът на Панагюрище Никола Белишки (ГЕРБ, кандидат за нов мандат – б.р.) излезе с открито писмо до Лютви Местан, в което определи видяното на кадрите като „грозно зрелище” и призова лидера на ДПС да се извини.

„Неуместното изпълнение, както  лековатото и недопустимо за български политици поведение на Вас и останалите членове на ръководството, са поредната провокация срещу панагюрци”, заяви Белишки, който напомни за твърденията на Сергей Станишев, че Райна Княгиня е била социалистка.

„Господин Местан, Вие и ръководството на ДПС ни показахте категорично, че не сте българи! Покажете оттук нататък, че във Вас е останала малко човещина и можете да зачитате чувствата, историята, вярата и паметта на тези, които обичат България”, пише кметът.

Отговорът на ДПС

От ДПС обявиха, че случилото се е опит на участници в изборната надпревара да създават „излишно напрежение”. „Много важно е да се обърне внимание на това, че не става въпрос за превод от български на турски, което би било гавра с песента, а за друга автентична песен с друг текст на същата мелодия”, се посочва в официалната позиция на партията. В нея се припомня филмът на Адела Пеева “Чия е тази песен”, който е показал как химнът на Странджа „Ясен месец” битува във фолклора на всички балкански народи.

От ДПС са категорични, че „няма нищо по-хубаво от това на митинг на ДПС да се пее патриотичната песен за Райна Княгиня, защото байракът, ушит от нея, е и наше знаме, защото всички живеем под него”.

 

Оставете коментар