Около 7 000 гласа за място в СОС

Около 7 000 гласа за място в СОС

На 25 октомври ще гласуват около 3 млн. избиратели, твърди проф. Михаил Константинов

Около 7000 гласа ще са нужни за едно място в Столичния общински съвет на предстоящия местен вот на 25 октомври, прогнозира проф. Михаил Константинов пред „Монитор“. Според математика толкова бюлетини трябват на всяка отделна формация, за да вкара поне един свой представител в местната власт на София, която се състои от общо 61 кресла.

От броя на необходимите гласове за вкарване на съветник в градския парламент, или т.нар. общинска избирателна квота, зависи и прагът, над който преференциите за отделните кандидати в листите ще са валидни. По закон при получени предпочитания в размер на поне 7 на сто от съответната общинска избирателна квота последният в листата ще може да се изкачи нагоре и да получи шанс за влизане в общинския съвет. Така за София ще са необходими около 500 преференции за разместване на листите, уточни проф. Константинов. Той обаче подчерта, че картинката е коренно различна в най-малките общини с по 11 съветници. На отделни места с минимален брой избиратели дори 2-3 гласа може да направят преференцията валидна и да пренаредят съответната партийна листа.

Според проф. Константинов на предстоящия местен вот ще гласуват около 3 млн. души, или с близо 300 000 по-малко в сравнение с изборите през 2011 година. Дългогодишният член на ЦИК обясни очаквания отлив с това, че преди четири години заедно с кметовете и общинските съветници избирахме и президент на страната, което било допълнителен стимул за активността. „Не съм сигурен, че референдумът, който сега ще се проведе заедно с местния вот, ще има подобен ефект“, изрази съмнение математикът.

На 25 октомври избирателите ще трябва да се борят с няколко вида бюлетини – за кметове на община, на район, на кметство, за общински съветници и за референдум. По тази причина се очаква и забавяне при самото гласуване в тъмната стаичка, предупреди математикът.

Оставете коментар