Акция "Байряк" на ДПС - удар по ГЕРБ

Акция "Байряк" на ДПС - удар по ГЕРБ

Помпането на националистическия електорат носи загуби на Борисов дори там, където Движението няма избиратели

Ако трябва да сме убедени в нещо за последните 15 години, то е, че действията на ДПС никога не са случайни.

Не бе случайно изказването на Ахмед Доган през 2005 г., в което вече почетният председател на ДПС обяви, че той разпределя порциите на властта, а обръчите му от фирми са основен мотор на политическата система у нас. Не са случайни безкрайните нарушения чрез агитация на турски на иначе лесния за спазване Изборен кодекс, водещи до бурни реакции от политическите опоненти и минимални финансови глоби. Не е случайно назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, довело до най-масовото обществено недоволство през последните години. Няма случаен елемент и в пресконференцията на Лютви Местан след изборите за европейски депутати през 2014 г., която в рамките на броени минути предопредели съдбата на кабинета "Орешарски".

Не е случайна и акция "Байряк". Тя даде ударен старт на изборната кампания за местния вот през октомври тази година. Абсурдно е да се твърди, че политическият елит на Движението не е бил наясно коя песен ще бъде пята на импровизирания митинг в Исперих.

Политици и анализатори побързаха да обвинят ДПС в наглост и историческа подигравка заради преиначаването на емблематичната възрожденска песен "Кой уши байряка". Всъщност обаче виждате поредният добре обмислен и внимателно насочен удар на Местан и компания, като този път той е насочен изключително и само към ГЕРБ.

Не е важно да гледаме кой ще спечели от акция "Байряк", а по-скоро да обърнем внимание на това кой ще понесе негативи от нея. Електоратът на ДПС е достатъчно капсулиран, той е устойчив организъм, който няма как да се повлияе от подобен скандал. Дори напротив, ако антитурската реторика се засили, отбранителният инстинкт на турското малцинство ще се задейства и резултатът на изборите за Движението ще е дори по-висок от очакваното.

Другите очевидни печеливши от акцията за националистическите формации. ВМРО, Патриотичния фронт и Атака вече задействаха изборните си машини около скандала, а широкото му телевизионно и медийно отразяване им прави безплатна реклама. Към тази група се ще се опитат да се присъединят и фракциите на вече разбитата "България без цензура", които също имат афинитет към антитурски изказвания.

Най-малкото, за да бъдат представени двете страни в конфликта, гости в сутрешните блокове се оказаха именно представители на националистите срещу тези на Движението.

Дори по-умерената коалиция "Реформаторски блок" ще извлече ползи от конфликта. Острата позиция на реформаторите срещу ДПС и политическите похвати на движението, както и обвиненията за близост между премиерът Бойко Борисов и лидерът на партията Лютви Местан, могат да се обърнат в полза на Блока за предстоящия вот. Още повече, че в редиците на реформаторите присъства и партията НПСД на Корман Исмаилов, която може да претендира за приобщаване на турското малцинство, което не одобрява проявата на лош вкус и пеенето на възрожденски песни на турски.

Другите основни опоненти на ДПС за вота - БСП и АБВ, едва ли ще успеят да извлекат позитиви от акция "Байряк", но по всичко личи, че няма да претърпят и загуби. Пасивната позиция на левите ще ги опази от конфликт и няма да промени изборния им резултат.

Оказва се, че единственият реален губещ от ситуацията е ГЕРБ. Партията на Борисов тръгва с голямата кошница за вота, обявени са цели минимум, сред които над 100 общински кметове и затвърждаване на силните позиции в областните градове. Близостта между ДПС и ГЕРБ обаче вече е на устата на голяма част от избирателите в страната, а общите гласувания на двете партии в пленарна зала само потвърждава тези опасения. Освен, че евентуалното активизиране на електората на ДПС в турските райони ще направи невъзможен пробива на Борисов и партията му в тях, то ГЕРБ губи от електората си дори там, където ДПС няма и един глас. Всяка бюлетина в полза на ПФ, Атака, ВМРО или РБ е един глас по-малко за ГЕРБ и Борисов. Може да се окаже, че само с една песен на турски, Движението е нанесло сериозен удар върху ГЕРБ.

Целта, както винаги, е ясна. Слаб изборен резултат, водещ до дестабилизиране на коалицията и на държавата, съответно до нови предсрочни парламентарни избори след време. А както знаем от подобни катаклизми винаги печели ДПС.

Михаил Кръстев

Оставете коментар