Далавера за милиони: Десетки хиляди застъпници се готвят за вота!

Далавера за милиони: Десетки хиляди застъпници се готвят за вота!

81 партии и 3 коалиции имат право да регистрират по 24 000 помагачи в страната, търговията започна

Изборният процес в България отдавна се е превърнал в един от основните стълбове на пазарната икономика и раздвижването на валутните масиви. Доказателство за това е и предстоящият местен вот през октомври, за който по неофициални данни ще бъдат похарчени над 100 млн. лв..

Част от сумата е отделена от официалният държавен бюджет и е в размер на 51 млн. лв. за подготовка и логистика на изборния процес и националното допитване за електронното гласуване. Други над 50 млн. лв. ще бъдат похарчени за рекламна кампания за вота и... платената армия от застъпници и наблюдатели на формациите и отделните кандидати, показа проверка на Nbox.

С решение на Централната избирателна комисия се определя, че "кандидатите на кандидатските листи на партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети могат да имат застъпници, които подпомагат и представляват интересите на кандидатите пред държавните и местните органи, обществените организации и избирателните комисии". Практически това означава, че всяка партия ще има право на застъпници в изборните секции. Единственото законово ограничение е, че броят им не трябва да е по-голям от броя на секциите в съответния изборен район. В страната те са общо малко над 12 000. Толкова могат да бъдат и наблюдателите. Тоест 12 000 по 2.

Взимаме за пример София с нейните около 1500 изборни секции. При достатъчна финансова обезпеченост, дадена партия може да има 1500 застъпника в столицата. Прибавете и наблюдателите и броят им нараства до 3000. Ако добавим и броят на останалите партии, участващи във вота, то се оказва, че няколко десетки хиляди застъпници могат да бъдат регистрирани само в София. Разбира се, техният брой най-вероятно ще е по-малък, но не заради идеологически, а заради финансови съображения.

Според източници на Nbox за предстоящия вот в столицата сумата варира между 40 и 50 лв. за деня, в зависимост от големината и възможностите на партиите. Иначе казано, само ГЕРБ би трябвало да извади над 150 бона за застъпници в София, ако се възползва от възможността си да регистира максималният им брой.

Да вземем обаче някой по-малък град - например Сливен. Там изборните секции на вота през 2011 г. са били 184. Отново умножаваме по 2, заради наблюдателите и стигаме до числото 368. Толкова платени гласа могат да имат всички партии за предстоящите местни избори. 28 са регистрираните формации за вота в общината, тоест над 10 000 гласа биха били разпределени по формациите много преди деня на вота. На последният местен вот през 2011 г. общият брой на избирателите е малко над 56 000 души. Иначе казано - избирателният закон позволява близо 20% от вота в една голяма община да бъде купен, при това напълно прозрачно и легално.

Минимизирането на мащаба на желаната община ще направи дори по-приемливо инвестирането на пари в застъпници. Всичко е законно, а далаверата е за милиони, дори за десетки милиони.

Михаил Кръстев, Nbox.bg

Оставете коментар