ЦИК отмени медийните пакети за партии със субсидия

ЦИК отмени медийните пакети за партии със субсидия

В предишно свое становище бе решила да получат до 40 хил. лева за разходи по агитация за референдума

Партиите с държавна субсидия все пак няма да получават и медийни пакети за разяснителната кампания за референдума, след като ЦИК отмени решението си от миналата седмица. Това е станало след намесата на финансовия министър Владислав Горанов.

На 1 октомври ЦИК е приела ново становище, в което признава противоречие със закона за референдумите и съгласувателно писмо на министъра на финансите от 25 септември. Преди дни ЦИК реши да отпусне медийни пакети в намален обем с абсурдното обяснение, че те са част от коалиция, която няма да участва в разяснителната компания.

Според закона за референдумите и Изборния кодекс всяка партия, коалиция и инициативен комитет без държавна субсидия има право на пакет до 40 хил. лв., с който да покрие разходите си по агитацията „за" или „против" въпроса, поставен на допитването.

Повечето регистрирали се за участие в кампанията за електронното гласуване попадат точно в тази категория. Няколко партии обаче, които са част от парламентарни коалиции и получават държавна дотация според ЦИК също трябваше да получат държавни пари, но в намален размер, пропорционално на броя на партиите, участващи в коалиции. А те получават пари по Закона за политическите партии. Така с пакети щяха да се сдобият АБВ и Българска партия „Либерали" от коалиция АБВ с по 30 хил. лв., Партията на българските жени от коалиция ББЦ - с 34 хил. лв., Българска нова демокрация от Реформаторския блок - над 33 хил. лева. Медиен пакет в размер на почти 34 хил. лв. трябваше да получи и Земеделският съюз „Александър Стамболийски" от коалиция „БСП лява България".

 

Оставете коментар