Неделя, 23 Февруари 2020

ndt banner2

Неделя, 23 Февруари 2020

Златко Баретата и неговата наркобанда застават пред Върховния съд

Златко Баретата и неговата наркобанда застават пред Върховния съд

Последната инстанция ще гледа възобновеното по искане на Цацаров дело за убийството на Чората

Интересна съдебна есен се очертава за магистратите от Върховния касационен съд-ВКС. Четири "знакови" дела, някои от тях нашумели през годините, ще се гледат от висшите съдии като последна инстанция, съобщава сайтът на ВКС.
Пред тях, на 22 октомври,  пръв ще се изправи Златомир Иванов-Златко Баретата и неговата и 20-членна наркобанда. В нея освен Златомир Иванов са Иван Величков, Даниел Кръстев, Евгени Евтимов, Стоян Дичев, Коста Трифонов, Борислав Секулов, Васил Колев, Марин Вълчев, Росен Иванов, Кирил Атанасов, Мартин Димитров, Богдан Василев, Петър Йорданов, Юлиян Зашев, Валентин Луков, Филип Христов, Мартин Горески, Георги Петров, Георги Йорданов и Ивайло Борисов-Ториното. На първа инстанция Софийски градски съд Баретата бе осъден на 8 години затвор затова, че е сформирал и ръководил банда за разпространение на дрога, известна като "Фирмата". Но той и групата му бяха оправдани напълно по другото обвинение за убийството на пернишкия наркодилър Румен Стефанов-Алф.

Втората инстанция Софийски апелативен съд намали присъдата на Баретата на 6 г затвор, но пак го оправда за смъртта на Алф. И на двете инстанции прокуратурата искаше Златко Баретата да лежи 17 години за поръчителството на убийството на Румен Стефанов, а за наркобандата – 12 г.
Затова обвинението протестира пред Върховния касационен съд с искане за връщане на делото за ново разглеждане, с цел увеличаване на наказанията на осъдените подсъдими и осъждане на оправданите подсъдими.
Самите подсъдими, начело с Баретата, искат също връщане на делото за ново разглеждане, алтернативно оправдаване или намаляване на присъдите им. Делото в апелативния съд срещу наркогрупата "Фирмата" се забави, защото на 29 януари 2013 г все още неизвестен стрелец рани Златомир Иванов пред централния вход на Съдебната палата с автомат. Малко след това специализираната прокуратура повдигна на Баретата ново обвинение – отново като лидер на наркобанда. Там делото още не е стигнало до спецсъда.

 

Костадин Стоянов

На 23 октомври пред върховните съдии ще застане и бившият граничен полицай Костадин Стоянов. На 11 септември м.г. Стоянов, пиян и дрогиран, помете с колата си бебешка количка на тротоара в созополското село Крушевец и уби на място 11-месечното бебе Красимира.
Бургаският окръжен съд го осъди на 11 години затвор и забрана да управлява автомобил 13 години. Горната инстанция-Бургаският апелативен съд намали присъдата му на 7 години затвор и забраната да кара кола на девет години. С жалба до ВКС Стоянов твърди, че е допуснато нарушение на закона, както и че наказанието е явно несправедливо. Той иска да бъде съден  за по-леко наказуемо престъпление или намаляване на наложеното наказание. Жалба до ВКС са подали и родителите на загиналата Красимира-Красимир Кънев и Нонка Борисова. Те  искат връщане на делото за ново разглеждане на апелативния съд със задължителни указания относно прилагането на закона и определяне на наказанието като справедливо.

Ангел Димитров- Чората

Едно от най-брадясалите и скандални дела в България процесът за убийството на благоевградския лихвар Ангел Димитров-Чората на 10 ноември 2005 г. при полицейска операция "Респект", отново е на дневен ред. Делото бе възобновено по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Поводът стана решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург от 1 юли 2014 г, с което България бе осъдена от роднините на Чората да им плати 50 000 евро заради калпаво правосъдие.


Подсъдими по делото бяха антимафиотите от РДВР-Благоевград Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски и Иво Иванов. След дългогодишни дела по военните съдилища в крайна сметка Върховният касационен съд ги оправда напълно през юни 2011 г. Сега прокуратурата твърди, че причината за смъртта на Чората е спорна и че този спор според европейския съд трябва да се реши с окончателна експертиза.

Йордан Тонов-Данчо Пръча

Друг знаков крими герой врачанинът Йордан Тонов-Данчо Пръча също обжалва присъдата си пред Върховния касационен съд.
На първа инстанция Врачанският окръжен съд той и още трима негови авери бяха осъдени за ръководене и организиране на престъпна група за трафик и разпространение на наркотици. Пръча получи тогава 10 години зад решетките, а останалите трима по шест години.
Софийският апелативен съд намали присъдите им-съответно на Тонов на 8 години, а на останалите по 5 и 4 години затвор. Сега Пръча и аверите му искат отмяна на присъдите им и тяхното пълно оправдаване.

Семейство Анчови

По протест на прокуратурата и жалби на потърпевшите във Върховния касационен съд на 30 октомври ще се гледа една от най-скандалните дела в най-новата ни история. Става дума за продължилия 17 години процес за въоръжения грабеж на семейство Анчови в Чепинци през делечната 1998 г. Тогава на 31 януари в дома на семейството нахлули маскирани мъже, пребили зверски Веско Анчов, изнасилили двете му дъщери – на 11 и на 16 години и задигнали над 90 000 лева и скъпоценности. Разследването приключва с внасяне на обвинителен акт в съда едва  5 години по-късно, но никой от подсъдимите не е идентифициран като извършител на самото изнасилване. Подсъдими са Димчо Димов, Божидар Методиев-Лудия, Цветко Ненов, Петър Стоянов и Димитър Николов-Бомбата. Заедно с тях на скамейката седи и Борис Маринов, който е обвинен, че е спомогнал за изнасилване на една от дъщерите на Анчови.

Първоначално през 2003 г делото е разпределено на съдия Мирослава Тодорова. До онзи момент никой от разследващите не е разбрал, че подсъдимият Димчо Димов е полицай и делото тогава е било за военен, а не за Софийския градски съд. След 23 заседания този факт става известен и съдия Тодорова връща делото на прокуратурата, а през 2007 г. то е било внесено във военния съд.
Това даде повод на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов да атакува Тодорова за мудно правосъдие. През 2013 г изтече пък абсолютната давност на обвинението помагачество в изнасилване на Борис Маринов. Върховният съд на два пъти връща делото във Военноапелативния съд след две оправдателни присъди на подсъдимите.
Сега идва ред на трети тур. Сега с жалба семейство Анчови иска отмяна на оправдателните присъди и осъждане на подсъдимите.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner