Неделя, 23 Февруари 2020

ndt banner2

Неделя, 23 Февруари 2020

Делото срещу Златко Баретата влезе на последна инстанция

Делото срещу Златко Баретата влезе на последна инстанция

Подсъдимият вероятно е единственият човек, изтърпяващ 7 години различни ограничителни мерки, без да е осъден окончателно

Златомир Иванов - Баретата, вероятно е единственият човек, който изтърпява близо 7 години ограничаване на свободното си придвижване, без да е осъден окончателно. Мнението изрази адвокатът на Иванов - Марияна Тодорова днес пред Върховния касационен съд (ВКС). Делото срещу Иванов и още 20 души  за организирана престъпна група за разпространение на наркотици и за убийството на Румен Стефанов - Алф, днес започна на последна инстанция.

През 2012 г. Златомир Иванов бе осъден на 8 години затвор от Софийския градски съд, а впоследствие апелативният съд (САС) намали наказанието му на 6 години и половина затвор. Днес адвокат Тодорова заяви пред върховните магистрати, че клиентът ѝ вече е изтърпял наказанието си и не следва такова тепърва да му бъде налагано. 

Още по темата: Златко Баретата и неговата наркобанда застават пред Върховния съд

Прокуратурата протестира решението на САС и поиска делото да бъде върнато за ново разглеждане, за да бъдат увеличени присъдите на подсъдимите, а оправданите да бъдат осъдени. Освен заради протеста на държавното обвинение, делото стигна до ВКС и заради жалби на част от подсъдимите. Те искат отмяна на въззивното решение и да получат по-ниски присъди или да бъдат оправдани.


Изненадващо прокурорът по делото заяви пред съда, че вече се отказва да поддържа части от обвинението, но и не го оттегли изцяло, например обвиненията за телесни повреди. По думите на защитата представителят на обвинението в случая е изразил лична си позиция.

Златомир Иванов се възползва от правото си да не се яви пред Темида. Според адвокат Тодорова всички 20 души заслужават адмирации за добрата си процесуална дисциплина по време на целия процес, тъй като никога не са ставали причина за отлагане на заседание, освен в случаите, когато Баретата на няколко пъти е бил възпрепятстван да присъства по здравословни причини след стрелба по него през 2013 г. пред Съдебната палата.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner