Понеделник, 27 Януари 2020

ndt banner2

Понеделник, 27 Януари 2020
Двойно повече компании - жертви на кибератаки през 2015

Двойно повече компании - жертви на кибератаки през 2015

Не са подминати и сайтове на големи търговски вериги 

Специалистите от компания за компютърна сигурност са установили, че през отиващата си година около 58 процента от корпоративните машини са претърпели поне един опит за атака. От тях половината опасности идват от локални заплахи като заразени USB стикове, а останалите са интернет базирани атаки, пише kaldata.com. Конкретно при Android устройствата се наблюдава увеличение на атаките със 7 процента.

Сред най-честите жертви на киберпрестъпниците са банки, инвестиционни фондове и борси, включително и такива, които търгуват с биткойн. Не са подминати и сайтовете на големите търговски вериги - Kaspersky Lab твърди, че продукти на компанията са блокирали най-малко 11 500 атаки, насочени към тях.

"Очакваме през 2016 г. властите да водят по-твърда политика по отношение на тези престъпления и съответно да видим повече арестувани киберпрестъпници", заключава Юри Наместников, част от Global Research and Analysis Team в Kaspersky Lab.

В България по време на местните избори се стигна до едновременен пробив в сайтовете на президента, МВР, ГРАО, парламента, ЦИК. Затова на заседание на Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) бе решено да се създаде специално звено за отпор на киберпрестъпността с национален координатор начело на новата служба. За целта ще се пише стратегия за киберсигурност.

"Констатираме, че страната ни не може да се справи на този етап с киберзаплахи. Станахме свидетели на най-голямата кибератака срещу България. Атаките към сайтовете на голям брой институции затрудниха работата им, това е нова опасност", се казва в общата позиция на участниците в КСНС. Препоръчва се правителството да осигури звената на киберсигурност материално и да се мислят законови промени. Сред предложенията в общото становище е изготвянето на проект на закон за противодействие на тероризма.", се казва в общата позиция на участниците в заседанието. 

 

Свързани статии (по етикет)

  • ЕС се готви за кибератаки на евроизборите

    ЕС похвали Фейсбук, Гугъл и Туитър, че се борят срещу дезинформацията и същевременно призова гигантите в областта на социалните мрежи да направят повече за ограничаване на фалшивите профили, предаде Асошиейтед прес.

  • САЩ обвини Китай за кибератаките срещу хотелската верига Мариот

    Съединените щати обвиниха днес Китай за хакерски атаки на тяхна територия, включително срещу базата данни на хотелската верига Мариот (Marriott) с информация за 500 милиона нейни клиенти, предаде Франс прес.

  • Как да се защитим от кибератаки? (Видео)

    Киберсигурността често е тема, която се избягва, защото звучи сложно, а основният проблем на подобряването на въпросната киберсигурност у дома е, че изисква малко време и редовни усилия.

Оставете коментар

baner

 FB banner