Четвъртък, 21 Ноември 2019
Четвъртък, 21 Ноември 2019
41 държавни институции станали жертва на кибератаки през 2015 г.

41 държавни институции станали жертва на кибератаки през 2015 г.

Най-често се инсталира зловреден код

737 кибератаки за 2015 г. отчетоха от Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност. По-голямата част от атаките са били насочени срещу интернет потребители. Засегнати са били и 41 държавни институции, сред които министерства, национални агенции, области, общини. В част от тези случаи се е стигнало не просто до блокиране на интернет сайтове, а до кражба и криптиране на съдържание.

”Най-честият тип атаки през миналата година са били такива с инсталиране на зловреден код”, обясни ръководителят на Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност Васил Грънчаров.

"Кодът се инсталира във вашия компютър и започва да следи работатата ви. Той събира информация какво посещавате, какво гледате. Наред с другото се добира до информация, ако съхранявате такава на компютъра, свързана с банкови операции, с пароли. Без ваше знание това се изпраща на определени хора. На базата на тази информация те подготвят фалшив мейл от ваше име, в което казват "така и така, във връзка с еди какво си, едни пари да бъдат преведени по някаква сметка", която посочват", обясни измамната схема той.    

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар