Събота, 20 Юли 2019
Събота, 20 Юли 2019
Дават на съд инспектори от ДАИ за подкупи

Дават на съд инспектори от ДАИ за подкупи

Взимали рушвети от строителите на магистрала „Тракия“, за да не им проверяват камионите

Поредната група инспектори от ДАИ, този път от Стара Загора, отива на съд за подкупи. Днес

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу петима участници в организирана престъпна група за подкупи от служители на Областен отдел „Контролна дейност-ДАИ“-Стара Загора към Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Като обвиняеми са привлечени още четирима души, в т.ч. двама служители на Агенция „Пътна инфраструктура“ и двама ръководители във фирми-изпълнители.

Престъпната група е създадена с цел приемане на подкупи от транспортни фирми, превозващи земна маса, асфалтови смеси, инертни и строителни материали за нуждите на ”Автомагистрала Тракия”- „Лот 2 Стара Загора-Нова Загора”, сочат доказателствата на прокуратурата. Срещу 100 лв. месечно на камион контрольорите са „пропускали“ да проверяват колите на въпросните фирми, които са работили претоварени. По този начин превозвачите са реализирали хиляди левове печалба на ден от намален брой курсове и от избегнати проверки и глоби (от 1000 до 5000 лв. при установено нарушение).

Групата е била ръководена от Ангел Димитров, началник на Областния отдел “Контролна дейност-ДАИ”-Стара Загора към Изпълнителна агенция ”Автомобилна администрация“. В нея са участвали Деян Славов, Любен Мерджанов и Георги Георгиев - главни специалисти - инспектори в Областен отдел “Контролна дейност-ДАИ”-Стара Загора, Стоян Стоянов, младши инспектор в Областен отдел “Контролна дейност-ДАИ”-Стара Загора.

Обвинения за приемане и за предаване на подкупи са предявени на Георги Апостолов, главен специалист - „Мобилна група" в Агенция „Пътна инфраструктура"-София,  Николай Василев,  главен специалист в А“ПИ“, Стоян Михов - координатор строителна механизация „Лот - 2" на АМ „Тракия" в „Пи Ес Ай" АД, и Динко Динев – управител на една от фирмите подизпълнители.

Апостолов и Василев са обвиняеми за получаване, а Михов и Динев - за даване на подкупи.

Двамата служители от А“ПИ“ са „действали“ незаконно независимо от колегите си от Областния отдел “Контролна дейност-ДАИ”-Стара Загора. Стоян Михов и Динко Динев са давали подкупи и на едните, и на другите, твърдят от прокуратурата.

Преди два дни спецпрокуратурата прати на съд шефове на ДАИ-Велико Търново за взимане на подкупи от транспортни фирми.

 

Оставете коментар