Понеделник, 10 Декември 2018
Понеделник, 10 Декември 2018

Българските "ало-измамници" се местят в Гърция и Сърбия, обясни Валентин Радев

Българските "ало-измамници" се местят в Гърция и Сърбия, обясни Валентин Радев

През последните две години измамите се извършват основно от Румъния и се използват карти на мобилни оператори от северната ни съседка

Българските "ало-измамници" се местят в Гърция и Сърбия, като продължават да движат схемите си от там. Това става ясно от отговор на вътрешния министър Валентин Радев на депутатски въпрос.

Според думите му измамниците вече лъжат не само българи, но и гърци.

"През последните две години измамите се извършват основно от Румъния и се използват карти на мобилни оператори от северната ни съседка", обяснява Радев, като уточнява, че родната полиция извършва ежемесечен мониторинг на преминаващите границата. Органите на реда вече са успели да установя населените места в Румъния, където се настаняват мошениците, а от началото на миналата година по молба на МВР румънските служби извършват рутинни проверки на нашенците.

При съвместни операции на български и румънски полицаи са засечени групи на наши ало измамници в град Костанца и в областите Гюргево и Илфов, които вече не прибират пари в левове, ами в евро, защото мамят гърци.

Заедно със Солунската полиция обаче са арестувани 9 българи, които са изпратени в Гърция, където са осъдени и някои от тях вече са в затвора.

Според данните на министъра мошениците вече разчитат да подмамят някоя баба или дядо като се представят за полицейски инспектор по петите на банда телефонни измамници, който се нуждае от съдействие и заради това му трябват парите. Най-често жертвите, които се хващат в капана, са на възраст над 70-75 години. Има обаче случаи и на по-млади наивници, дори и деца.

Радев обяснява още, че в Плевен, Русе и Велико Търново има специални звена "Измами" към "Криминална полиция", защото в тези райони е концентриран криминалният контингент, извършващ престъпления по тази линия. През миналата година са извършени 23 полицейски операции и са арестувани 67 ало измамници – фактически, мулета, куриери, помагачи.

Проведени са и редица срещи със служители по сигурността на трите мобилни оператора у нас с цел по-тясно сътрудничество и предотвратяването на измамите по телефона.

В резултат на тях се провежда мониторинг на изходящия трафик от населените места, откъдето действат ало измамниците – Ветово, Левски, Горна Оряховица, Павликени, великотърновското село Камен.

Отделно са проведени срещи с представители на банките и са обсъдени и мерките, които могат да се предприемат за превенция на телефонните измами.

Една банка е въвела механизъм за идентифициране на потенциални жертви и така за три месеца са предотвратени 15 опита за измами за над 320 хиляди лева.

От сектор "Измами" са поискали справка от националното следствие за неприключените досъдебни дела срещу кримиконтинтгета от Велико Търново, Плевен и Русе. Оттам са получени данни за 70 лица, а справката е изпратена до главния прокурор по компетентност. На НАП пък е изпратен списък за 21 ало измамници за проверка на имотното им състояние и това на близките им.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар