Петък, 14 Декември 2018
Петък, 14 Декември 2018

1126 престъпници се разхождат на свобода, съобщи Валентин Радев

1126 престъпници се разхождат на свобода, съобщи Валентин Радев

Министърът на вътрешните работи отговори на депутатски въпрос относно издирването на лица с влязла в сила присъда, които не я излежават

Към 15 януари 2018 г. от МВР са обявени за общодържавно издирване 1126 лица от категорията влязла в сила присъда „лишаване от свобода”.

Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който отговори на депутатски въпрос относно издирването на лица с влязла в сила присъда, които не я излежават.

„Дали е голямо или малко числото? Аз също се питам. Разпоредил съм да ми направят сравнение. Трябва да го сравнят със стари периоди и с цифрите в останалите държави”, посочи министър Радев.

По думите му през 2017 г. в страната са издирени и задържани 563 лица с влязла в сила присъда „лишаване от свобода”. „Дано това е добро число. Очаквам анализа”, допълни министър Радев, цитиран от Агенция "Фокус".

В реплика народният представител Иван Иванов посочи: „Аз съм шокиран. 1126 души с влязла в сила присъда се разхождат на свобода – в страната или чужбина. Това са хора, извършили престъпление. Ще направя един извод, но това за мен означава сериозно бездействие”.

Възползвайки се от правото си дуплика министър Радев припомни, че преди около половин година бяха направени законови промени, според които получилите наказание „лишаване от свобода” се задържат от органите на реда веднага след произнасянето на присъдата от съда, с която мярка се очаква броят на укриващите се от правосъдието да намалее.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар