Сряда, 12 Декември 2018
Сряда, 12 Декември 2018

На 9 март 2001 г. разстрел на 10 000 км от София

На 9 март 2001 г. разстрел на 10 000 км от София

39-годишният Пантю Тотев Пантев се свлича и умира на място. Босът на СИК е улучен с четири куршума в главата

На 9 март 2001 г. писъци огласят оживеното фоайе на луксозния хотел "Сонеста" в град Оранестад - столицата на остров Аруба в Карибско море.

Секунди по-рано четири изстрела прогърмяват във фоайето, а 39-годишният Пантю Тотев Пантев се свлича и умира на място. Босът на СИК е улучен с четирите куршума в главата. 

Убиецът влязъл в препълненото фоайе на хотела с пистолет в ръка и хладнокръвно ликвидирал жертвата си. След това светкавично изчезнал. Показното убийство станало пред погледите на десетки гости в хотела, сред които и бременната приятелка на Пантев - манекенката Петя Райкова. Очевидците описват стрелеца, като мъж на средна възраст, с кестенява коса и синьо-зелени очи.

Целият състав на полицията на Аруба е вдигнат на крак, но килърът така и не е открит. Оказва се, че минути след разстрела, от летището на острова, което е близко до хотел "Сонеста" е имало полет за Колумбия.

 

Кой е Пантю Пантев?

Роденият на 6 септември 1961 г. в София Пантю Тотев Пантев, известен като Поли Пантев, е внук на на известен фабрикант отпреди 1944 г. и след реституцията се сдобива с множество имоти в София.

През 1994 г. той привлича вниманието на службите, като човекът, измислил ВИС-2, след отнемането на лиценза на ВИС-1. Пантев е и близък приятел с Васил Илиев, но малко преди убийството на боса на ВИС, пътищата им се разделят. Поли преминава към конкуренцията и става една от основните фигури в СИК.

Официално Пантев има девет фирми, чиято дейност основно е строителна и търговска. В няколко от тях той е съдружник с Николай Маринов - Малкия Маргин. Дялове във фирмите на Пантев имат и няколко италианци. Неофициално е сочен за един от основните наркотърговци в България.

"Кариерата му" започва първоначално с контрола над хероина. Поли е близък до Пламен Иванов-Фалконети, който е убит от упор през 1997 г. пред ресторант "Олимп" и който контролирал трафика на хероин през България.

Две години по-късно - до средата на 1999 г. Пантев вече владее поне половината пазар на кокаин у нас.

 

Версиите

Разбира се, най-известната версия за разстрела на Поли Пантев са откраднати стотици килограми кокаин. Останалите подробности - като килограмите дрога и собствеността им, обаче доста се различават.

Според едни слухове, кокаинът бил 600 кг и бил собственост на колумбийската мафия, чиято дълга ръка застигнала Пантев на Аруба. Според други - наркотикът бил 400 кг и бил на Сретен Йосич, а босът на СИК не успял да събере парите, за да плати за изчезналия при транспортирането през България кокаин.

Твърди се, че поне още 8 убийства са свързани с прословутия кокаин, всички приписани на Сретен Йосич. Първото е на близкия до Поли Пантев Иван Стоянов-Кубето през лятото на 2001 г. Следващият е считаният за наследник на Пантев и негова дясна ръка - Евгени Стефанов-Женята през 2003 г. През 2004 г. идва ред на бай Миле, в началото на 2006 г. изчезва завинаги Кирил Цветанов-Буята. Същата година е разстрелян Иван Тодоров-Доктора, а през декември 2003 г. в Амстердам е убит и Константин Димитров- Косьо Самоковеца.

Трета версия сочи, че разстрелът на Пантев е поръчан от италианската мафия, като отмъщение за убийството на италианеца Микеле Раниери на 15 юли 1997 г. в луксозния бар "Тримата мускетари" срещу руската църква в София.

Чужденецът, който е брат на мафиотски бос в Италия, предизвиква скандал с група мъже от СИК, като дори прострелва в корема с пистолет един от тях. В последвалото меле той е убит. Задържани са всички от групичката на СИК, сред които и Поли Пантев. При разследването обаче от обвиняем той се превръща в свидетел и скоро е освободен.

През юли 2000 г. неизвестен изстреля срещу Пантев снаряд с гранатомет. Опитът за покушението стана на бул. "Симеоновско шосе". Тогава Пантев успя да се спаси, защото боеприпасът се оказа учебен. Това даде основания на криминалистите да предположат, че задачата на стрелеца е била само да сплаши боса на СИК.

На 15 ноември 2000 г. бомба с тротилов еквивалент между 10 и 12 килограма се взриви в стая 102 на хотел "Амбасадор" в София. При взрива загиват руснакът Александър Романов и арменецът Арташес Суренович Тер Овсепян, като се счита, че Романов без да иска е активирал бомбата, докато пренастройва механизма й върху масата на хотелската стая. От спецслужбите тогава изказват предположение, че адската машина, разрушила "Амбасадор", e била предназначена именно за Поли Пантев.

Разследването на убийството на Пантев отдавна е спряно. 17 години след смъртта му делото е едно от десетките студени досиета.

 

Оставете коментар