Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Софийски градски съд призна за виновен началник от ДАНС, разгласил държавни тайни

Софийски градски съд призна за виновен началник от ДАНС, разгласил държавни тайни

За това престъпление магистратите му наложиха 3 години условна присъда с 5-годишен изпитателен срок

Софийски градски съд призна за виновен Мирослав М. – началник отдел в Специализирана дирекция „Финансова сигурност“ на ДАНС, който разгласявал държавни тайни.

За това престъпление магистратите му наложиха 3 години условна присъда с 5-годишен изпитателен срок.

На 26.04.2016 г. Специализираното звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Мирослав М. за това, че в периода от 27.09.2013 г. до 01.10.2015 г. е разгласил информация от 11 класифицирани документа, представляваща държавна тайна, която му била поверена по служба. Според прокуратурата от престъплението са настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата.

Софийски градски съд обаче не прие, че са настъпили такива и оправда служителя на ДАНС по това обвинение.

От пресцентъра на прокуратурата уточниха днес, че Мирослав М. е предоставил копия от документите на лице, което няма разрешение за достъп до класифицирана информация и го използвал, за да си набави допълнителни парични средства. Затова и ще обжалва присъдата в оправдателната част.

СГП ще настоява в протеста си пред Апелативен съд София, че от престъплението са настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата, тъй като информацията, съдържаща се в документите, разкрива данни за събития и действия против икономическата и финансова сигурност на държавата, разкрива оперативния интерес на службата към лицата, събраната вече информация за тях и други лица, извършили или подготвящи се да извършат престъпления, застрашаващи националната сигурност.

Информацията в 11-те документа съдържа и сведения за използваните от службите за сигурност оперативни методи и средства, както и за доброволните сътрудници, подпомагащи службите, което е могло да доведе до застрашаване живота и сигурността на последните и до възпрепятстване на работата по оперативните дела.

СГП ще настоява и да се наложи по-тежко наказание, ориентирано към средния размер, което да се изтърпи ефективно, се казва още в официалното съобщение.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар