Четвъртък, 20 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 20 Февруари 2020

Дават на съд бившата шефка на Комисията за трафик на хора заради обществени поръчки

Дават на съд бившата шефка на Комисията за трафик на хора заради обществени поръчки

Прокуратурата я обвинява за облага в размер на 200 000 лв

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе днес в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Антоанета Василева, бивш секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. На Василева са повдигнати две обвинения – за извършени престъпления по служба и за превишаване на правата й като длъжностно лице, съобщиха от държавното обвинение.

 В качеството си на длъжностно лице, за периода 3 януари  2013 г- 20 юни 2013 г. в гр. София, Василева не е изпълнила служебните си задължения, като не е провела процедура за възлагане на обществени поръчки по ЗОП, а сключила пряко договори за възлагане изпълнение на услуги за временно настаняване на жертви на трафик на хора във Варна и Бургас, твърди прокуратурата. Василева също така е превишила правата си, като сключила пряко въпросните договори, което е в правомощията на Председателя на Комисията. Всичко това е било извършено от нея с цел да набави за фондация  ”SOS – семейства в риск” в гр. Варна и за сдружение ”Равновесие” в гр. Бургас, облага в размер на 200 940 лв. (двеста хиляди деветстотин и четиридесет лева). Така за държавния бюджет са настъпили вредни последици в горепосочения размер и освен това е уронен престижа и доверието в държавната администрация, се казва в обвинителния акт.

Второто обвинение срещу Василева е за това, че в качеството си на длъжностно лице за периода от 17 май 2013 г. до 20 юни 2013 г. , превишила правата си. Тя сключила анекс към Рамково споразумение, като лично положила подпис, което е в правомощията на зам. министър–председател и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора. Това е било извършено от Василева, с цел да набави за себе си облага в размер на 3 607 лв. (три хиляди шестстотин и седем лева). По този начин за бюджета на проект  за Превенция на трафика на хора, принадлежащи към етнически групи, са настъпили вредни последици в горепосочения размер.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner