Вторник, 20 Ноември 2018
Вторник, 20 Ноември 2018

МВР разби организирана престъпна група

МВР разби организирана престъпна група

Организирана престъпна група за държане и разпространение на контрабанден тютюн е задържана при спецоперация. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Разследването е започнало в края на ноември миналата година. Целта е била неутрализиране на организирана престъпна група, занимавала се с незаконна преработка, държане и разпространение на нарязан тютюн без бандерол.

В хода му били идентифицирани участниците в схемата и планирани съвместните действия по задържането им. Операцията, проведена под наблюдението на прокуратурата, е осъществена на 26 юни.

Акцията се състояла основно на територията на с. Абланица, Благоевградско. Задържани са петима участници в престъпната схема, извършени са множество претърсвания, при които е открито „производствено“ помещение с над 1 тон нарязан тютюн, четири машини за рязане, множество празни пакети с поставени етикети с марка на тютюн, товарителници на куриерска ферма, мобилни апарати, СИМ карти и др.

Според данните, събрани до момента, групата е действала при висока конспиративност и синхрон в действията на участниците.

Суровия тютюн участниците в групата изкупували от производители. Клиентите били набирани главно по интернет. Заявките си за нарязан тютюн те подавали онлайн, като исканите количества били най-често по 1 килограм.

На ден групата изпращала до 150 пратки, като цената за килограм нарязан тютюн варирала между 35 и 40 лв. в зависимост от сорта и качеството. Загубата за бюджета в случая е значителна, доколкото акцизната ставка за килограм нарязан тютюн за цигари и лула е 152 лв.

След 24-часовото задържане на петимата участници в престъпната схема Специализираната прокуратура удължи мерките им за задържане до 72 часа.

С решение на Апелативния специализиран наказателен съд на четирима от тях е наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Петият участник в групата е на свобода с парична гаранция, за да може да полага грижи за децата си.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар