Вторник, 18 Декември 2018
Вторник, 18 Декември 2018

Задържани са трима от нападателите в Роженския манастир

Задържани са трима от нападателите в Роженския манастир

Трима от мъжете, които нахлуха снощи в Роженския манастир и вързаха игумен Теофил, са задържани, съобщи bTV, като се позова на неофициална информация.

"Нямам официални данни. Не мога да потвърдя, нито да отрека", заяви говорителят на полицията в Благоевград Йорданка Шаркова пред Dir.bg.

Полицията издирва още трима. Нападателите не са били маскирани, както първоначално беше съобщено, а с качулки. За да прикрият следите си, те унищожили 11 от 20-те охранителни камери на манастира. Въпреки това, лицата на двама от тях са записани.

Около 1 час е продължила "акцията" на престъпниците в Роженския манастир снощи. Те се опитали да влязат през отворената порта около 19 часа, но игуменът не Хаджидимовския манастир Теофил, който по това време бил в Роженския, казал на неканените гости, че вече се затварят вратите. Те обаче го нападнали, съборили го на земята, залепили устата му с тиксо и го вързали. През това време, докато той лежал безпомощен, те започнали да копаят зазидан прозорец на манастирската църква от външната страна. След около един час си тръгнали. Дядо Теофил успял да се отвърже сам, но нямало как да се обади, защото крадците му взели телефона. По интернет се свързал с познати и подал сигнала.

"Трудно можех да дишам, но Господ ми помогна", казал дядо Теофил на пристигналите полицаи.

Установено е, че нападателите не са откраднали нищо, освен мобилния телефон на игумена. Предполага се, че са търсили скрито съкровище. По непотвърдена информация нападателите са от ромски произход. Най-вероятно обаче някой ги е изпратил. Носели се слухове, че в зазидания прозорец има златно имане.

"Това са пълни глупости. Най-вероятно работи иманярската фантазия на някого", коментира кметът на село Рожен Сашо Филипов.

Разследването по случая продължава.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар