Петък, 18 Октомври 2019
Петък, 18 Октомври 2019
Крими редакторът на Nbox за БНР: До 200 бежанци дневно се прекарват през България

Крими редакторът на Nbox за БНР: До 200 бежанци дневно се прекарват през България

Столичният булеврад "Мария Луиза" е центърът за пренасочване на нелегални имиганти, казва Стефан Ташев

Не е вярно, че България е остров на Балканите, в който ние сме останали извън времето и пространството и миграционните потоци ни заобикалят. Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ криминалният редактор на Nbox.bg Стефан Ташев, автор на разследването за трафика на нелегални мигранти през територията на България.„Денонощно  от турската граница влизат нелегално хора и се извеждат през българо- сръбската граница. Между 150 и 200 души на 24 часа се извеждат край Видин“. 

„Бул. „Мария Луиза“, особено в частта покрай Лъвов мост е превърнат в пункт за пренасочване на нелегални емигранти“, категоричен е Ташев. Съответните снимки на таксита с докарваните в района млади мъже са публикувани от медията ни преди дни.  

Според него таксита ги превозват след това до Видин, откъдето продължават на Запад: „Масовата практика е на превоз с товарни бусове, без прозорци, за да не се виждат хората вътре“. Ташев сподели и за случаи на замръзнали мигранти и изчезнали трафиканти, които не са били оповестявани официално.

Тарифата за прекарване на един човек от Истанбул до българската граница е около 3 000 евро, а влизането в Сърбия през зелената граница - 850 евро, по данни на Ташев.

Той е категоричен, че страната ни е само транзитен пункт  и митрантите нямат желание да остават тук: „Това е от София до Белград. В Сръбско ги поемат сърби трафиканти, след което целта е Унгария и Германия, и Австрия“.

„По моя информация, бизнесът в София се движи от араби, женени за българки. Местата, където се уговаря трафикът на хора, са кафенетата около мола „Мария Луиза“. Там се оформя един квартал от такива хора, които движат този бизнес съвместно с българи. От българска страна участват хора от организираната престъпност – бивши затворници, хора, които са се занимавали с това, включително и хора, осъдени в Сърбия за трафик на хора и лежали в сръбски затвори.

Не са известни имената на жертвите в камиона-ковчег в унгарския Кечкемет. Ташев предполага, че властите у нас имат информация за самоличността на задържаните българи, но вероятно заради договорка с Унгария не ги оповестява.

 „Има страшен бум на каналджийство в момента. Това го отчита и МВР официалния си отчет за първите 6 месеца на годината. Там се казва, че най-голяма заплаха за България, освен тероризма, са каналджийството и бумът на натиск върху границата. Те дават едни цифри на това, което са заловили.  Примерно,  на българо-сръбската граница са задържани при опит да напуснат страната над 3000 души. Но според мен, цифрата е много по-малка“, разказа още журналисттът

Ташев направи паралел на ситуацията в Северозападна България сега и през 1991-95 г., когато масово хората са се занимавали с трафик на гориво заради Югоембаргото. Сега хората от пограничните села масово се занимават с трафик на хора, категоричен е той. По брега на р. Тимок се виждат хиляди следи от човешки стъпки. 

Nbox

 

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар