Неделя, 19 Май 2019
Неделя, 19 Май 2019
МВР пуска тайни мощни коли да снимат хулиганите на пътя

МВР пуска тайни мощни коли да снимат хулиганите на пътя

Това са част от мерките, приети на последното заседание на обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата.

МВР ще пусне мощни немаркирани автомобили, оборудвани с камери, които ще записват агресивното поведение на водачи на високоскоростни луксозни коли по магистралите и скоростните пътища. Това са част от мерките, приети на последното заседание на обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата.

Комисията е междуведомствен орган, в който по правило участват представители на много министерства на ниво зам.-министри, няколко обществени организации, сред които Българският червен кръст и Съюзът на автомобилистите. Неин председател е вътрешният министър.

Мярката с мощните коли, които ще дебнат пътните хулигани, ще е задължение на вътрешното министерство. Тя е записана като "въвеждане на негласен контрол за документиране на агресивното поведение", пише в. "Сега".

Интересно е да се отбележи, че вътрешното министерство е записало като краен срок за вкарване на мярката и за оборудването на преследвачите 1 януари 2020 г. Не се отбелязва защо е необходимо толкова дълго време за въвеждането ѝ, но пък по този начин повече от очевидно се признава, че МВР и неговите контролни органи са напълно безсилни пред пътните хулигани със скъпи автомобили, които карат с по 200-300 км/ час, като тормозят и притискат други водачи.

Всъщност държавно-обществената комисия излиза с много мерки, които според нея имат за цел подобряване на безопасността на движението. Те са разделени в три групи. Едните са мерки за внасяне на заседание на Министерския съвет, другите са такива, които трябва да се изпълняват от министерствата, областните управи и общините, а последните са предложения към работната група за разработване на новите закони. Например препоръчва се "на кметовете и общинските ръководства, на работодателите от частния сектор, на ръководителите на обществени организации да създадат система за опазване на техните служители и работници от нараняване при движението по пътищата". Не се казва как точно например работодателите ще опазват живота и здравето на работниците си.

Предлага се и срокът на обучение по кормуване да се увеличи от 31 на 50 часа. Освен това е заложено Министерството на образованието "да осигури цялостен цикъл за обучение на децата от детската градина до 12-и клас за безопасно участие в движението като пешеходци, пътници, велосипедисти и водачи на МПС". Предвидено е обучението по новите програми да започне през учебната 2021/2022 г.

Държавно-обществената комисия прави и множество предложения за нови текстове към Закона за движение по пътищата. Сред тях е например идеята за превишение на скоростта на 40 км /ч по който и да е път да се отнема книжката за месец, за същия срок да се спира автомобилът от движение, да се отнемат 13 от всички 39 контролни точки и да се налага 1000 лв. глоба. Предлага се и намаляване на максимално разрешената скорост на движение от 90 км/ч на 80 км/ч по двулентовите пътища, които не са обезопасени, нямат разделителна преграда на насрещно движещите се превозни средства и по които мантинелите, колчетата и др. крайпътни съоръжения са разположени на разстояние по-малко от нормативно допустимото. Комисията предлага на водач, който "допусне пътнотранспортно произшествия на хоризонтална крива" (разбирай завой), да му се налага директно "проверовъчен изпит поради незнание и неумение да преминава тези участъци", а книжката да му се "отнема веднага до успешното вземане на проверовъчния изпит".

Тежки санкции с отнемането на много контролни точни при определени нови конкретни нарушения предлага още комисията. За първи път се прави опит за въвеждане на по-тежки санкции при нарушения на правилата през празничните и почивните дни. Комисията предлага за тях да се отнемат 10 контролни точки. Като нови нарушения са посочени например тези, при които водачът вози пътници - отнемане на 15 контролни точки, ако има катастрофа в чуждата лента - 20 точки, ако е блъснат пешеходец - 15 точки, при блъскане отзад на движещ се автомобил - 10 точки.

Комисията предлага изключително спорна промяна: когато е хванат водач, който е неправоспособен, лишен от правоуправление или е под въздействие на алкохол и превозва пътници - да бъде подведен под отговорност за измама. Още по-спорно е предложението, в случай че пътниците заявят, че знаят това, те да могат да бъдат подвеждани под отговорност за подбудителство или съучастие. Предлага се и въвеждането на правилото, според което всеки водач "да е длъжен, когато влезе в автомобила, да извади шофьорската си книжка и да я постави на видно място, преди да потегли".

Комисията аргументира предложенията си с това, че по показател убити на 1 милион жители България е на челно място по смъртност сред от Европейския съюз. През 2017 г. е отчела 96 убити на един милион жители при средна стойност на този показател за останалите страни 49 убити.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар