Понеделник, 22 Юли 2019
Понеделник, 22 Юли 2019
Условна присъда за кмета на Септември, укрил над 100 000 лв. данъци

Условна присъда за кмета на Септември, укрил над 100 000 лв. данъци

Окръжният съд в Пазарджик призна за виновен и осъди на 2 години и 6 месеца лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок кмета на Община Септември Марин Рачев за укриване на данъци.

Съдиите посочиха, че през периода 14 февруари 2005 година - 5 април 2007 година, в качеството си на едноличен търговец и при условията на продължаващо престъпление, Рачев е избегнал плащането на данъци в особено големи размери - 118 923 лева. Освен това е потвърдил неистина в Данъчни декларации.

Освен наложеното му наказание съдът го осъди да заплати 115 106 лева в едно със законовата лихва от 2006 година досега, а също и разноси по делото в размер на 6034 лева.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Пловдив.

Срещу кмета има още едно обвинение. Специализираната прокуратура го обвини вумишлена безстопанственост. Става дума за 7 деяния, от които на общината е причинена вреда общо за 226 528,24 лева. Обвинението е за договор от 2017 година по обществена поръчка за ремонт на пътища и улици. Той е сключен с "Консорциум ремонт и възстановяване-Септември". Събраните доказателства сочат, че кметът е извършил плащания по договора, без строително-монтажните дейности да са били изпълнени от строителя, при това на многократно завишени цени.

Докато замествал кмета Рачев, той е подписал анекс към същия договор за 1 000 000 лева, без да се е налагало изменение на сключения контракт и с цел да набави облага за консорциума-изпълнител.

Митев е обвинен и за това, че през лятото на 2018 г. не е изпълнил задължението си да окаже съдействие на водещите разследването срещу обвиняемия Рачев при проведените в общината процесуално-следствени действия.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Обвинения по досъдебното производство са повдигнати на още двама души - на Ангел Бончев, шеф на дирекция "Транспорт и околна среда" в Община Септември и на Станой Милов - специалист "Инвеститорски контрол" в отдел "Строителство" в общината.

Те са привлечени към наказателна отговорност за документни престъпления - съставили са протоколи за извършени в пълен обем и подлежащи на заплащане строително-монтажни работи на обекти по вече споменатия договор, при положение, че тези работи били или частично изпълнени, или изцяло неизпълнени.

На Рачев и Митев са взети мерки за неотклонение "Парична гаранция" по 10 000 лева, а на Бончев и Милов - по 5000 лева, съобщават още от Спецпрокуратурата.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар