Вторник, 22 Октомври 2019
Вторник, 22 Октомври 2019
Само в Nbox: Основният канал за имигранти минава край Ивайловград

Само в Nbox: Основният канал за имигранти минава край Ивайловград

Сделките за вкарването на чужденците се гарантират от араби и турци с древния метод за разплащане ХУАЛА

Докато държавата строи ограда край границата с Турция, основният поток от нелегални имигранти, които влизат в страната, се промъква през две изоставени български села в Ивайловградско край граничната бразда. Това разказаха пред Nbox местни хора. Става дума за селата Одринци и Сив Кладенец, в Ивайловградско. Второто е на 15 метра от границата с Гърция като ги разделя единствено Луда река, която през лятото е почти пресъхнала. Сив Кладенец е изоставено и в него не живее никой, а от повечето сгради са останали само развалини. Затова групите с нелегални имигранти водени от каналджии преминават безпроблемно река Луда река през нощта или в ранните часове на деня. След това чужденците на групи от по 30-40 души се настаняват в изоставените селски постройки. Единственият човек, който се мярка в селото, е местен български каналджия, лежал в наш и в гръцки затвори за трафик на хора. Той подпомага гръцките си „колеги“ при премиването на граничната река.

Гранична полиция в района въобще не се мярка, никой не контролира браздата, твърдят местните хора. Нелеагалните чужденци, предимно млади мъже, въобще не се крият дори и през деня. Често са забелязвани от ловци, които обикалят района.

Каналът през Сив Кладенец започва да работи и то с пълна сила в „зората на демокрацията“ от началото на 90-те г. на миналия век, но в обратна посока към Гърция. През него каналджиите са прекарвали българки да проституират в южната ни съседка.

Същото е положението и със съседното село Одринци, също напълно обезлюдено. То е първият подслон на нелегалните чужденци, преминали неконтролираната от никого българо-гръцка граница. Куриозът е, че повечето от тях  преспиват в руините на бившата гранична застава „Богатир“, отдавна изоставена на произвола на съдбата и природата.

От Одринци и Сив Кладенец групите се поемат от ромската каналджийска мафия. Първо се карат с бусове и коли до циганските махали в Пазарджик и Пловдив, а след това ги поемат ромите от известен клан в Костинброд или циганите от Лом и Видин. Тяхната задача е да ги преведат през границата в Сърбия.  Ромските трафиканти от Лом вече лъснаха на светло след гибелта на 71  имигранти, задушени в камион в Австрия. Но задържаните там цигани се оказаха само изпълнители-шофьори и трафиканти на ниско ниво. Тепърва австрийските, унгарските и българските власти трябват да изяснят кой е организаторът му.

Каналът действа като добре смазан механизъм от Турция, през Гърция към България и Западна Европа, твърдят бивши гранични полицаи. Основните организатори на най-мощния трафик на хора след Втората световна война се намират в Турция, сочат данните на нашите служби. Те са предимно турци, сирийци и араби. Нашите цигани работят отлично с тях като подизпълнители по пътя през България. Разплащането на сериозните суми, които дават нелегалните имигранти да бъдат преведени от Турция към Западна Европа се извършва по арабска древна система, която е неуловима за данъчни, банкови и съдебни власти, разказаха пред Nbox офицери от службите. По неофициални данни всеки имигрант плаща между 2500 и 3000 евро да бъде изведен от лагера край сирийската граница  и закаран до българската или гръцката бразда. След това допълнително се плаща на нашите цигани по 700-800 евро на човек, за да бъдат преведени през България в Сърбия. Откъде бедните имигранти и бегълци от войната разполагат с такива суми ?

Най-любопитното в случая е, че за всеки „трансфер“ на имигрантска група се извършват разплащания в Турция по система, несъвместима с нито една в света.

Става дума за шериатската система ХУАЛА,  известна в арабския свят от далечни векове. Елементи от нея ползват по-късно рицарите-тамплиери, смятани за родоначалници на банковото дело в Европа.  За какво става въпрос ?

Нелегалният имигрант е пращан при посредник да речем в Одрин или Истанбул. На него той внася 10 000 евро и получава документ-подобно на сертификат. Посредникът, нещо като нелегален банкер или касиер, му казва кого да търси като пристигне в Германия или Швейцария. Това е посредникът от другата страна. Срещу сертификатът или честната дума той дава десетте хиляди евра на пристигналият там имигрант срещу 1 % комисионна.

Тези транзакции нямат нищо общо със световната финансова система, непроследими са и за тях не се плащат данъци и такси. По система ХУАЛА, на арабски превеждане, трафикантите на хора складират парите си в Швейцария. По същия канал в двете посоки текат и милионите за Ислямска държава, сочат данните на спецслужбите. ХУАЛА, основана на честна дума и законите на шериата, е непробиваема за външни хора.

Българските трафиканти, специално циганите от Лом, Видин и Костинброд, работят по друга система. Всички задържани в Унгария трафиканти на камиона ковчег - цигани от Лом се оказаха безработни, без нито една стотинка.

Дали това е вярно обаче?

Циганите нямат особено доверие на парите в България и техните сделки се разплащат със злато. По данни на нашите служби това е основното средство за заплащане от турски и гръцки трафиканти с българските цигани.

Според неофициална информация от трафика на хора през България влиятелен в Костинброд ромски клан, който има апетити към политиката, е натрупал богатство от над 400 кг.злато.

Костинбродските цигани извеждат хора за Сърбия през Трънско. Златото е непроследимо, не се внася в банки. За да прикрият богатствата си циганските барони от Костинброд имат строителни фирми, с които легализират бизнеса си.

Стефан Ташев Nbox

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар