Неделя, 25 Август 2019
Неделя, 25 Август 2019
Спецпрокуратурата обвини местния ромски клан "Дренчовците" за участие в престъпна група за лихварство и рекет чрез заплахи и насилие

Спецпрокуратурата обвини местния ромски клан "Дренчовците" за участие в престъпна група за лихварство и рекет чрез заплахи и насилие

Дренчовците заплашвали с "ще изнасилят жена ти, детето ти, майка ти" и "ще убия мъжа ти, а теб ще те направя проститутка"

Специализираната прокуратура обвини петима родственици от кв. "Раковица" в Берковица  (от местния ромски клан Дренчовците - б.р.) за участие в престъпна група за лихварство и рекет чрез заплахи и насилие, съобщиха от пресцентъра на Апелативната специализирана прокуратура.

Те бяха задържани на 20 юни 2019 г. при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в Берковица и видинското село Арчар, със съдействието на служители на Дирекция "Жандармерия". Петимата участници в групата са в роднинска връзка и носят една и съща фамилия.

При извършените претърсвания и изземвания в къщи и автомобили на ръководителя и членовете на престъпното сдружение са намерени и иззети около 2 кг златни накити, тефтери със списъци и данни на длъжници, мастербокс с цигари без акцизен бандерол, луксозни автомобилr, сред които Ауди Q7 и BMV 535.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от 2016 г. Занимавала се е основно с лихварска дейност, като е предоставяла на нуждаещи се кредити в различни размери срещу високи лихви - обикновено 30 процента месечно. В много случаи „заемодателите“ искали лихвите да се възстановяват с по 100 лв. седмично. При забавяне на вноска следвало рязко увеличаване на дълга, заплахи, физическа разправа, искания за прехвърляне на къщи и автомобили. "Трябва да отидеш при тях и да подпишеш, че прехвърляш къщата си... ако не, няма да те оставят жив, ще изнасилят жена ти, детето ти, майка ти", "Ще убия мъжа ти, а теб ще те направя проститутка на магистралата, докато не издължиш парите...", били част от заплахите към длъжници.

Има данни, че участници участници в групата са принуждавали задлъжнели към тях да извършват против волята им незаконни действия, докато намерят начин да се издължат. Петимата обвинени са с дълги криминални досиета. Проверява се произходът на средствата, с които са купени луксозните им автомобили и дали просторните им къщи са законно построени със законни средства. В хода на разследването са използвани СРС, разпитани са и множество свидетели, в т.ч. пред съдия.

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на петимата участници в групата е наложено задържане до 72 часа. На 22 юни 2019 г. в Специализирания наказателен съд ще въде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение за всеки от тях.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар