Неделя, 16 Февруари 2020

ndt banner2

Неделя, 16 Февруари 2020

Още няма наказани заради заровените норки на „Градус“

Още няма наказани заради заровените норки на „Градус“

След образуваното на 30 юли досъдебно производство за нерегламентирано замърсяване на почвата с биологични отпадъци в големи количества, няма резултати

Въпреки образуваното преди повече от месец досъдебно производство за нерегламентирано замърсяване на терени с трупове на животни по член 352 от НК за носеща се смрад от района на бившия рудник край село Боров дол и арестите на служители от БАБХ в Бургас, хората от област Нова Загора продължават да се оплакват от замърсяване на въздуха и носещи се зловония.

Проверка на BIG5 установи на място, че добилият известност масов гроб на норки вече не съществува, но остава въпросът къде мистериозно са пренесени откритите в началото на лятото над 100 тона животински остатъци. Кметът на Твърдица Атанас Атанасов тогава сподели пред медиите, че върху останките имало около 2 м пръст, но въпреки това вонята била ужасяваща.

Жители на село Боров дол споделят, че в началото на август багер е разкопал ямата и с няколко камиона животинските останки били изнесени през нощта в неизвестна посока. В момента всичко е изравнено и по нищо не личи какво се е случило.

За това потвърдиха и от сливенската окръжна прокуратура, където на 30 юли образуваха досъдебно производство за нерегламентирано замърсяване на почвата с биологични отпадъци в големи количества.

Според публикация на „Монитор” от 30 юли, дружеството – концесионер, на чийто територия е незаконното гробище, а според кмета на Твърдица, цитиран от медията, на територията на общината няма ферма за отглеждане на норки или белки. Най-близката е край старозагорското село Маджерито, която е собственост на фирма „Градус“, управлявана от Иван Ангелов.

Събитията случайно или не съвпадат с други: арестът за рекет на шефа на БАБХ в Бургас. Напомняме, че д-р Георги Митев беше задържан по време на акция за разследване на корупционни действия в Областната дирекция по безопасност на храните.

Тогава заместник-главният прокурор Иван Гешев обясни действията като рекет. "Дейността на тази група, която е арестувана, е в 2 основни направления. Едното е по престъпна матрица - групи, които взимат пари, т.н. такса спокойствие", разкри прокурор Гешев по повод арестите. По думите му, според данните, с които разполага прокуратурата, неофициално служители на БАБХ сключват договори с фирми за бързо хранене. „Част от ръководството неофициално стои зад една фирма и това ръководство и част от служители на БАБХ са мотивирали представители на дребния бизнес да сключват договори с тази фирма. Дейността й е да унищожава животински отпадъци, като фирмата реално не извършва подобна дейност", обясни Гешев.

Ден по-късно шефът на БАБХ в Бургас излезе срещу 150 хил. лв. парична гаранция, а останалите срещу 75 000 лв. Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от началото на 2016 г. В качеството си на държавни служители и с цел получаване на подкупи участниците системно извършвали фиктивни проверки на търговски обекти на територията на Бургаска област, както и спирали реални проверки, извършвани от други служители в Областната дирекция.

Въпреки получените международни награди за продукти, въпреки арести в контролиращи дейността им институции, „Градус” и  екзекуторът на норки Иван Ангелов продължават да развиват необезпокоявано дейност. Фактът, че незаконното гробище на трупове от норки и пилешко мистериозно изчезна, по нищо не подсказва, че проблемът с обгазяването на хората, живеещи в близост до комбината, е решен. Ако бъде доказано престъпление по член 352 от НК законът предвижда затвор от 1 до 5 години и глоба от 5 000 до 30 000 лв.

BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner