Четвъртък, 12 Декември 2019

ndt banner2

Четвъртък, 12 Декември 2019
Задържаха пернишки рекетьори, заплашвали длъжници, взели кредити

Задържаха пернишки рекетьори, заплашвали длъжници, взели кредити

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност трима души за участие в организирана престъпна група за изнудване и принуда на длъжници на фирма за кредити в Перник, използваща лиценза на кредитна институция със сходно наименование.

Участниците са задържани на 1 октомври по време на действия по разследването на държавното обвинение и ТСБОП-Перник. При извършените претърсвания на 7 адреса, 3 автомобила и лични обиски, са намерени и иззети записи на заповеди и пълномощни, лични документи, кредитни и дебитни карти на длъжници, бележки с имената на кредитополучатели, дължими от тях суми и наложени им наказателни лихви, свидетелство за регистрация на автомобил, 5000 лева в брой, както и други доказателства за престъпна дейност, съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. 

Доказателствата сочат, че групата е действала на територията на област Перник от март 2017 г. Участниците се представяли като служители на фирмата за кредити, без да имат трудови правоотношения с нея, нито с друг работодател. Въпросната фирма предоставяла неголеми кредити, предимно на малоимотни хора, повечето от които от ромски произход.

Тримата "служители" - всичките с криминални досиета, изнудвали длъжници, които не можели да погасяват вноските си, като ги заплашвали по телефона и при посещения в домовете им. Прилагали физическо насилие, налагали и наказателни лихви извън договорните условия за заем.

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на тримата е наложено задържане до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение "Задържане под стража" за всеки от тях.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner