Неделя, 17 Ноември 2019
Неделя, 17 Ноември 2019
500 загинали по родните пътища до средата на септември

500 загинали по родните пътища до средата на септември

Жертвите са с 26 повече в сравнение с миналата година

"Пътна полиция" подкрепя всякакви инициативи насочени към подобряване на пътната обстановка, както и превантивни кампании. Това каза днес шефът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски, във връзка със старта на кампанията "Шофирай отговорно и толерантно".

"За тази година има общо 5 245 тежки ПТП, 500 загинали, 6521 ранени. В сравнение с миналата година отчитаме увеличение на пътните инциденти със 149, загиналите са с 26 повече, а ранените - 235. От началото на месец септември 55 са загинали и 540 са ранени", заяви Рановски. Той посочи, че кампанията "Шофирай отговорно и толерантно" е насочена към младите хора между 18 - 25 г. "Всички разбирате, че усилията, които полагат от МВР и ведомствата не могат да дадат резултат, ако не са общи, целенасочени, последователни. Надяваме се след време да намалим този резултат и пострадалите при катастрофи", уточни Рановски. Той подчерта, че основната причина за пътните инциденти са нарушенията на водачите - над 96 % от катастрофите. "За 8 месеца имаме 444 загинали, от които 226 са водачи на автомобили, 132 са пътници и 86 пешеходци", добави Бойко Рановски. Той допълни, че статистиката за броя на загиналите пешеходци също е тревожна.

Кампанията „Шофирай отговорно и толерантно” се проведе за първи път през 2012 г. на територията на пет областни дирекции на МВР. През миналата година тя беше реализирана успешно във всички 28 Обалстни полицейски дирекции. Основната цел на предприетите инициативи е подобряване на пътната култура на участниците в движението чрез  по–висока информираност  за отговорно и толерантно поведение на пътя.

Свързани статии (по етикет)

  • Пътна полиция взе мерки за Голямото завръщане днес

    Пътна полиция въвежда временни мерки, с които създава необходимата организация за движение, във връзка с очаквания интензивен трафик в следобедните часове, съобщи пресцентърът на МВР. Очаква се над 200 хил. души да участват в Голямото завръщане след 3-те почивни дни.

  • Зaгубихмe 35 дeцa нa пътя минaлaтa 2018 гoдинa

    Д-р Нaдeждa Тoдoрoвcкa пoяcни, чe Бългaрия e вoдaч в нeгaтивeн плaн, пo зaгинaли и рaнeни нa брoй нaceлeниe

  • МВР засилва контрола по пътищата за празниците

    МВР засилва контрола по пътищата за предстоящите почивни дни, заради очаквания интензивен трафик през предстоящите три почивни дни. Ще се следи за спазване на ограниченията на скоростта, изрядни документи и употреба на алкохол и наркотици.

Оставете коментар