Сряда, 13 Ноември 2019
Сряда, 13 Ноември 2019
Потвърдиха ефекта "Моцарт"

Потвърдиха ефекта "Моцарт"

Музиката му ни прави по-умни, доказаха китайски учени

Експеримент на Института за науките за живота и технологиите в Китайския Университет за радиоелектроника и технологии потвърди теорията, че творбите на Моцарт могат да направят хората по-умни и по-съобразителни. За да разсеят съмненията около т. нар. ефект "Моцарт", китайските учени начело с Яо Дечжун отново провеждат опити с музиката на великия композитор, за да установят дали тя има ефект върху човешката интелигентност или не.

В първата част на експериментите ефектът е тестван върху лабораторни мишки, а след това и върху 60 студенти. Разделили участниците на 3 групи. Едната слушала музиката на Моцарт в обичайното ѝ изпълнение, а втората – огледално, т. е. сонатите на композитора се пускали от края към началото. Третата група била контролна и не слушала творбите на австриеца. По време на експеримента учените сменяли ритъма и тоналността на всеки половин час за първите 2 групи.

После доброволците трябвало да изпълняват задачи за проверка на интелигентността им – намиране на изход от лабиринти, изрязване на фигури от хартия.

Резултатите на групите, слушали Моцарт, се сравнявали с тези на контролната група.

Оказало се, че участниците, които са слушали сонатите на композитора в нормален запис, се справили най-добре с поставените задачи, докато контролната група е показала най-лоши резултати.

"Под влиянието на музиката на Моцарт в главния мозък се увеличава броят на невроните, а при обратното прослушване на соната К. 448 те стават по-малко и съзнателността на поведението се намалява", казва Ся Ян, един от изследователския екип пред Scientific Reports.

Терминът "Ефектът на Моцарт" е въведен за първи път през 1995 година от учени на Калифорнийския университет, които установили, че студентите им стават по-умни и по-съобразителни, след като слушат музиката на гениалния композитор.

Проучването завършва със заключението, че мозъчната кора реагира на тези звуци и най-вероятно те са тайната към по-висша мозъчна дейност.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар