Петък, 13 Декември 2019

ndt banner2

Петък, 13 Декември 2019
Рекордно топло на Антарктида

Рекордно топло на Антарктида

За първи път била регистрирана температура на въздуха от 17,8 градуса

На Антарктида за първи път беше регистрирана рекордна температура на въздуха от 17,8 градуса, съобщи чешкият учен Кимил Ласка. „Този факт потвърждава усиления процес на глобалното затопляне, което обхваща цялата планета”, заяви ученият.

„Рекорд беше регистрирани и на 23 март миналата година на автоматичната метеорологична измервателна станция, данните, от която учените взимат веднъж в годината. „С тази новина чешката научна експедиция се върна от Антарктида миналата седмица”, заяви Ласка.

Точността на измерената температура предстои да бъде потвърдена от специална комисия.

Измервателната станция е разположена на надморска височина от 500 метра на един от ледниците на остров Джеймс Рос на Антарктида.

Очаква се средните температури на Земята да се увеличат с 2 градуса по Целзий – праг, който според повечето учени, ако бъде преминат, ще има катастрофални последствия.

Заради топенето на глетчерите и ледените покривки в Гренландия и Антарктида морското ниво може да се покачи с цели 25 м, а наводненията в градовете по бреговете биха принудили близо 1,3 млрд. души в световен мащаб - 19% от световната популация, да сменят мястото си на живот.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner