Вторник, 18 Декември 2018
Вторник, 18 Декември 2018

Сингапур пак е най-скъпият град в света

Сингапур пак е най-скъпият град в света

Сред градовете с най-ниски разходи е столицата на Замбия

За трета поредна година Сингапур запазва титлата си на най-скъпия град в света, въпреки че отбелязва най-големия спад на потребителските цени от 70-те години, предаде Би Би Си. Изследване за цената на живота на The Economist Intelligence Unit (EIU) поставя Сингапур пред Цюрих, Хонконг, Женева и Париж.

Лондон и Ню Йорк са съответно на шеста и седма позиция в проучването, което сравнява цените на продукти и услуги, сред които са храната, облеклото, транспортът, частните училища и други в 133 града, ползвайки за основа цените им в Ню Йорк.

Битовите разходи са най-ниски в столицата на Замбия – Лусака, Бангалор и Мумбай в Индия. Макар островният град-държава отново да е най-скъпият град в света, изследването отчита, че цената на живота там е намаляла с 10 на сто спрямо миналата година.

Според авторите на доклада тази година има значително разместване на градовете в класацията заради различните икономически предизвикателства – поскъпването на американския долар, обезценяване на други валути, ниските цени на петрола и суровините и общата несигурност на световно равнище.

"За близо 17 години работа по изготвянето на този традиционен доклад не съм бил свидетел на толкова променлива година като 2015-та", отбелязва Джон Коупстейк, редактор на проучването."Спадът в цените на основни суровини създаде риск от дефлация в някои страни, а в други нестабилната заради тези спадове валута причини и спираловидна инфлация".Пет от 10-те най-евтини градове в света се намират в Индия и Пакистан.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар