Сряда, 12 Декември 2018
Сряда, 12 Декември 2018

Днес е Световният ден на мозъка

Днес е Световният ден на мозъка

Лявото полукълбо отговаря за математиката, дясното – за въображението и други интересни факти за този орган

18 март е обявен за Световен ден на мозъка. По този повод припомняме няколко интересни факта за този важен за орган:

Човекът има три мозъка

Когато обикновените хора говорят за мозък, те обикновено имат предвид главния мозък. В човешкия организъм има обаче още два мозъка – гръбначен и костен мозък. Интелектът не зависи от размера на мозъка

Средният размер на човешкия мозък е около 1400 грама.

Това колко си умен обаче не зависи от големината на този орган. Най-лесно тази теза може да бъде доказана с животински примери – кучето, което е едно от най-умните животни, е със среден размер на мозъка от 72 гр, а свинята – със 180 гр

И в мозъка има мостове

Не само по пътищата, а и в човешкото тяло има мостове. Частта на мозъка, която се нарича така, се намира между продълговатия и средния мозък.

Лявото полукълбо на мозъка отговаря за математиката, дясното – за въображението

Двете полукълба на човешкия мозък отговарят за различни сфери на дейност. В лявото полукълбо са съсредоточени дейности, свързани с математика, логика, език и правила. В дясното пък се намират центровете на чувствата, въображението, импулсивността и философската насоченост.

Мозъкът е определил броя на цифрите в телефонните ни номера

Знаете ли защо повечето телефонни номера по света се състоят от между шест или десет цифри? Защото краткосрочната памет на човека може да започни едновременно седем обекта.

Работата на мозъка зависи много от водата, която пиете

Дехидратацията е особено вредна за мозъка. Когато организмът се обезводни, паметта се влошава, а способността на човек да мисли намалява близо наполовина.

Мозъкът се разбира по-добре с мъжете

Знаете ли, че човешкият мозък (без значение от пола на притежателя му) възприема по-добре мъжките гласове? Причината е в мелодията и честотата на женския глас, които изискват използването на допълнителни ресурси при разшифроването им.

Мозъкът не го боли

Заради липсата на рецепторни клетки мозъкът не изпитва болка. Така че, когато се извършва мозъчна операция, хирургът може да работи, без пациентът да е упоен. Това обаче не важи за скалпа и черепа.

През главата ни минават около 70 000 мисли на ден

През човешкия мозък дневно минават около 70 000 мисли. Добре е обаче внимателно да ги подбирате. Учените доказаха, че мислите имат реален, физически ефект върху телата ни. Така че, ако си мислите, че сте загубеняк, има голяма вероятност да се превърнете в такъв.

Най-умният човек на света решава математически задачи на 8 месеца

Южнокореецът Ким Унг-Йонг е човекът с най-високо IQ в света. Неговият коефициент на интелигентност е 210, а този на Албърт Айнщайн е едва 160. Роденият на 8 март 1972 г. Йонг решава алгебрични задачи на 8 месеца, на две години знае четири езика, а на четири посещава университет.

 

Свързани статии (по етикет)

  • Световен ден за правата на човека

    Приетата през 1948 г. Харта за човешките права се смята за неформална конституция, гарантираща правата на човека. Тя признава човешките права и свободи като дадени по рождение, осигурява равноправие и гарантира защита от насилие, лошо отношение и наказания, които засягат човешкото достойнство.

  • Един Човек, на когото разчитат десетки гладуващи

    Мартин Мартинов е собственик на ресторант в централната част на София. Взел е решението, че в неговото заведение ще се готви не само за гостите, а и за десетки хора, останали без дом или изпаднали в тежка житейска ситуация.

  • 1200 лв. на човек са необходими за покриване на основните нужди

    Увеличенията на цените на стоките и услугите вече са факт – поскъпна хлябът, от днес се увеличава и цената на парното. Всичко това няма как да не тревожи хората.

Оставете коментар