Сряда, 12 Декември 2018
Сряда, 12 Декември 2018

Днес е Световният ден на бежанеца

Днес е Световният ден на бежанеца

Броят на бежанците по света е достигнал рекордни нива

На 20 юни отбелязваме Световния ден на бежанеца. Преди 15 години - през 2001 година, Общото събрание на ООН избира 20 юни за Световен ден на търсещите хуманитарна помощ.

Датата съвпада с влизането в сила през 1974 г. на бежанската конвенция на Африка, приета от Организацията за африканско единство.

По случай честването, Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет обявява Ден на отворените врати в центровете на агенцията.

Според публикувания днес доклад на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), въоръжените конфликти и преследванията са принудили повече хора от когато и да е било да напуснат домовете си.

През 2015 г. броят на бежанците по света за първи път в историята е превишил 60 милиона души и е достигнал до 65,3 милиона, предаде Deutsche Welle.

Според ООН в момента около 21,3 милиона души са избягали в други страни, 40,8 милиона са със статут на вътрешноразместени лица, а още 3,2 милиона извън пределите на страните си очакват решения по молбите им за предоставяне на убежище.

Пред бежанците многократно са нараснали различните рискове по пътя им на бягство. „Ужасно много хора потъват в морета, а сухоземните пътища са блокирани от затворени граници“, заяви върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.


Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар