Събота, 25 Януари 2020

ndt banner2

Събота, 25 Януари 2020
Американска астронавтка престоя рекордните 665 дни в МКС

Американска астронавтка престоя рекордните 665 дни в МКС

57-годишната Пеги Уитсън прекара девет месеца повече от предвиденото на борда на Международната космическа станция /МКС/

Тя е биохимик и е прекарала по-голямата част от времето си в проучвания върху заразени с рак тъкани от бял дроб и костни клетки, предаде БНТ. 

Също така тя е направила четири разходки в космоса, с което всичките ѝ излизания стават общо десет - рекорд за жена астронавт. 

Двама от колегите на Уитсън, които напуснаха Земята в края на ноември миналата година, се върнаха през март, но тя остана на борда на МКС, за да запълни празното място, оставено сред като руската космическа агенция „Роскосмос“ намали персонала си на станцията от трима на двама души. 
 


Уитсън се приземи с парашут в руска капсула "Союз" на Земята в компанията на колегата си от НАСА Джак Фишър и от Роскосмос Фьодор Юрчикин, които се присъединиха към нея през юни.  

"Най-вече нямам търпение да се видя с приятелите и семейството си. Но онова, за което си мечтаех най-много е каква храна искам да си сготвя, какви зеленчуци да сотирам, мислех си какво съм изпуснала", сподели американската астронавтка след приземяването.

Пеги Уитсън е първата жена, която е поела командването над Международната космическа станция. 

Макар че рекордът ѝ от общо 665 дни, прекарани през кариерата ѝ в космоса, да е впечатляващ, седмина руски космонавти са прекарвали повече дни от нея. 

Сред тях се отличава Генади Падалка, който държи общия рекорд с 878 дни в орбита около Земята.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner