Понеделник, 10 Декември 2018
Понеделник, 10 Декември 2018

Археолози откриха град, разрушен от цунами преди 1700 години (видео)

Археолози откриха град, разрушен от цунами преди 1700 години (видео)

Oткрита е край бреговете на Тунис огромна мрежа от руини, които някога са били древният римски град, известен някога като Неаполис, който е бил унищожен от силно цунами преди 1700 години, съобщава ScienceAlert

Цунамито е причинено от земетресение през 4-ти век от н.е. събитие, описано от римския историк Амиан Марцелин. Природното бедствие засяга силно Александрия в Египет и е било толкова силно, че след това някои части от остров Крит са се преместили на 10 метра.

Неаполис е основан през 5 век пр.н.е. и името му, преведено от гръцки, означава "Нов град". Някои източници твърдят, че е основан от финикийците след Картаген, но други съобщават, че е основан от гръцки колонисти и е завладян от картагенците впоследствие.

Много малко има в летописите за града, тъй като гражданите на Неаполис са на страната на Картаген, а не на Рим по време на Третата пуническа война през 149-146 г. пр.н.е., която в крайна сметка унищожава цивилизацията на съперника Картаген и територията пада под римско управление.

Съвместна тунизийско-италианска археологическа мисия търси древния град Неаполис от 2010 г. насам. Техните усилия най-накрая са възнаградени, след като добрите метеорологични условия това лято позволиха водолази да се спуснат край Набул и да зърнат мястото за първи път от векове.

Археолозите на площ от повече от 20 хектара откриват не само улици и паметници, но и 100 съда за съхранение на рибения сос гарум*.

"Това откритие ни позволи да установим със сигурност, че Неаполис е бил основен център за производство на гарум и солена риба, може би най-големият център в римския свят", обяснява Мунир Фантар (Mounir Fantar), ръководител на мисията. "Вероятно първенците на Неаполис дължат богатството си н гарума".

Още за Неаполис

През втората половина на ХХ век Набул и неговата провинция, която включва Хамамет, популярен морски курорт, заради бързото и неконтролирано развитие на градските райони бърсо се заличават следите от миналото.

По време на строителството на още едно ваканционно село на плажа са разкрити руините на римска къща, съдържаща някои много фини мозайки и тунизийските власти решават да защитят района.

Къщата е известна като Nympharum Domus заради надпис на малък фонтан. Мозайката, украсяваща фонтана изобразява Океан (с рога от рачешки щипки), заобиколен от морски създания, включително ракообразни. Майсторът на мозайката е сбъркал, защото ракообразните са показани с десет крака.

Повечето от стаите около двора са постлани с големи цветни мозайки, някои от които са преместени в малкия музей в града. Те са от IV-ти век и показват също теми, свързани с класическия свят. Мозайката на музите къпят в шадраван е вариант по темата на "Трите грации", която е много популярна в цялата Римската империя. Музите, подобно на грациите, са изобразени като една от тях е обърната с гръб към зрителя.


Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар