Понеделник, 10 Декември 2018
Понеделник, 10 Декември 2018

Откриха ген, който предизвиква непоносимост към алкохола

Откриха ген, който предизвиква непоносимост към алкохола

Учени от Пенсилванския университет в САЩ откриха ген, който може да усили реакцията на организма към спиртните напитки и да ги направи неприятни за човека.

Специалистите предполагат, че съответстващата на гена ДНК ще получи широко разпространение сред хората в резултат на естествения подбор, съобщава БТА.

Били изследвали геномите на 2500 души от 20 популации на четири континента. 

Учените установили, че 5 популации притежават мутации в група гени, които кодират ензима алкохолдехидрогеназа. Той е с роля на катализатор за окислението на алкохоли. 

По думите на учените, мутацията става причина етанолът да се разгражда по-малко ефикасно и да оказва токсично влияние върху организма, довеждайки до влошаване на здравословното състояние. В резултат у човека се появява непоносимост към алкохола.

Учените предполагат, че генът попада под въздействието на т.нар. положителен подбор и в резултат се разпространява у следващите поколения.

Свързани статии (по етикет)

  • Откриха предполагаемо злато на Марс

    При своите проучвания на кратера Гейл на Марс роувърът "Кюриосити" се е натъкнал на странен метален обект, който бързо бе оприличен на самородно злато, пише порталът Space.

  • Жена седна зад волана с 3,42 промила

    Дама седна зад волана с рекордно количество алкохол. Около 19:00 часа снощи в град Плиска полицейски екип спрял за проверка лек автомобил Форд „Фокус“ с шуменска регистрация.

  • Откриха съкровище от турско време в Плевенския затвор

    На територията на Затвора в Плевен при обработка на земеделска земя за есенниците, е намерена археологическа находка - глинено гърне, пълно с монети от периода преди 1877 година, съобщи директорът на затвора Иван Петков.

Оставете коментар