Събота, 15 Декември 2018
Събота, 15 Декември 2018

Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене

Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене

На 31 май се отбелязва Световния ден без тютюнопушене и тази година той преминава под мотото „Тютюнопушене и сърдечно-съдови заболявания".

Според статистиката България е на едно от първите места по тютюнопушене в Европа, а това от своя страна води до по-висок ръст на инсултите и инфарктите.

Д-р Гергана Гешанова от Коалицията за живот без тютюнев дим, обясни повод за какво е отбелязването на Световния ден без тютюнопушене.

"Това е един чудесен ден, вие да спрете да пушите днес. И от там нататък въобще да си освободите от тази лоша зависимост, от този лош навик, което човек придобива обикновено от ранно детските си години и на които робува цял живот. Най- вече тютюнопушенето отнема ежегодно по около 4 милиона живота на тази земя , все едно една България си отива всеки ден и ние българите сме на едно от челните места, в Европа сме на първо място, като надминахме Гърците през миналите една две години. Това върви заедно с един голям ръст Сърдечносъдовите заболявания у нас, защото се казва хората, което пушат от два до четири пъти застрашени да развият инфаркт или инсулт сравнение с тези, което не пушат"

По повод Световния ден без тютюнопушене в Министерството на здравеопазването ще бъде дадена и пресконференция с участието на зам. министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, ръководителят на офиса на Световната здравна организация в България д-р Михаил Околийски, кардиолози и представители на Коалицията за живот без тютюнев дим.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар