Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Днес отбелязваме Световния ден на учителя

Днес отбелязваме Световния ден на учителя

На 5 октомври в България и още над 100 държави по света се отбелязва Деня на учителя.

Идеята за това идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, касаещи статуса на учителя”. По повод 40-годишнината от приемането на препоръките, ЮНЕСКО предприема инициативата да наложи 5-ти октомври като международен ден на учителя и това става факт през 1994 г., когато Световният ден на учителя се отбелязва за първи път.

На днешния ден Организацията на обединените нации приканва всеки човек по света да отдели минута и да си спомни, с любов и признателност, как учителят е променил за добро неговия живот.

Глобалната търсачка Google също поздрави учителите със специален дудъл.

Google

Свързани статии (по етикет)

 • Световен ден за правата на човека

  Приетата през 1948 г. Харта за човешките права се смята за неформална конституция, гарантираща правата на човека. Тя признава човешките права и свободи като дадени по рождение, осигурява равноправие и гарантира защита от насилие, лошо отношение и наказания, които засягат човешкото достойнство.

 • Вашият хороскоп за днес, 07.12.2018 г

  Странен ден за представителите на зодия Рак, добър за Рибите.

 • Баневи ще бъдат екстрадирани днес
  Николай и Евгения Баневи ще бъдат екстрадирани в България днес. Семейството, издирвано от българските власти за финансови престъпления, беше задържано във Франция по европейска заповед за арест в края на октомври на летището в Ница.
   

Оставете коментар