Понеделник, 18 Ноември 2019
Понеделник, 18 Ноември 2019
Утре рано сутринта ни очаква "Кървава луна"

Утре рано сутринта ни очаква "Кървава луна"

В понеделник рано сутринта ще можем да наблюдаваме пълно лунно затъмнение.

Заради навлизането на Луната в земната сянка и специфичното пречупване на светлината ще станем свидетели на така наречената "Кървава луна" . Дискът на нашия спътник ще е видимо по-голям и в кулминацията на явлението около 7 часа сутринта ще е в кърваво червен цвят.

Добри условия за наблюдение ще има в Западна България, където облачността ще е по-рехава, информира Нова телевизия.

За да видите Луната сутринта, търсете я на Запад, съвсем близо до хоризонта.

Поне веднъж в годината от различни части на Земята се наблюдава пълно лунно затъмнение. Причината е подреждането на Слънцето, Земята и Луната в една почти права линия. Така светлината, която идва от Слънцето е блокирана от нашата планета и естествения ни спътник навлиза в сянката на Земята. Слънчевите лъчи минават през земната атмосфера и оцветяват Луната в червеникаво-оранжево. Ако времето е подходящо, могат да се направят и впечатляващи снимки на пълното лунно затъмнение.

Пригответе смартфоните и фотоапаратите си на 21 януари, понеделник, когато в 5 часа и 33 минути сутринта Земята ще започне да закрива Луната. Час по-късно, в 6 часа и 41 минути сутринта, ще настъпи пълната фаза на затъмнението. Имате на разположение 1 час, за да наблюдавате и снимате "Кървавата Луна". Може да направите и кадри с по-дълга експозиция.
 
 „Възможно е хора, които някъде имат забутан някой стар, 10-годишен фотоапарат с най-евтиния обектив наличен въобще, без проблеми също ще направят много хубави снимки, ако имат или статив, или просто го подпрат стабилно, така че да не мърда през тези няколко секунди, в които ще снимат експозицията”, посъветва Венцислав Крумов, който има опит в заснемане на такива астрономически явления.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар