Вторник, 25 Юни 2019
Вторник, 25 Юни 2019
Вижте как изглежда Чернобил 33 години след взрива

Вижте как изглежда Чернобил 33 години след взрива

Видео, заснето с дрон, показа как изглежда към днешна дата град Припят, където на 26 април 1986 г. избухна четвъртият реактор на АЕЦ Чернобил - инцидент, определян като най-тежкият в историята на ядрената енергетика. (ВИДЕО)

На кадрите, публикувани от агенция „Руптли“, се виждат изоставените и все още пусти жилищни блокове, къщи и паркове на Припят, както и взривилият се реактор на атомната централа.

Експлозията в „Чернобил“ предизвика облак от радиоактивни отпадъци, който премина над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия.

Обширни територии бяха замърсени, а около 200 хиляди души евакуирани от родните им места.

Аварията повдигна въпроса за безопасността на съветската ядрена енергетика, като за известно време дори забави развитието й.

Темата за „Чернобил“ и щетите, нанесени от експлозията в атомната централа, се възроди последните месеци покрай сериала на HBO „Чернобил“, който изпревари „Игра на тронове“ по рейтинг в IMDB.


Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Бедствие в Сърбия

  Наводнени детски градини, преливаща канализация, съборени дървета и ледени буци, с размер на "портокал".

 • Взрив в две жилищни сгради в Швеция, има ранени

  Задействани са сапьори на шведската полиция

 • Владимир Губарьов: Мислите, че всичко е минало? Нищо подобно - радиацията върви нагоре!

  Павел Гутионов,

  Новая газета

  Владимир Губарьов е най-известният и най-високопоставеният съветски журналист, работил в Чернобил веднага след аварията. Заради служебните си задължения е имал достъп до висшите функционери на СССР и да получава информация, за която колегите му дори не са могли да предполагат. Автор на десетки книги и филми - документални и игрални. През юни 1986 г за 8 дни пише пиесата "Саркофаг", заради която едва не е изключен от КПСС, а в Англия го награждават с театралната награда на името на Лоурънс Оливие. Пиесата е поставяна в театри в 60 държави по света. В края на разговора отбелязва: "Не само ликвидаторите на аварията, но и всички ние, които минахме през Чернобил, знаем за живота повече от останалите." И добавя: "След Чернобил аз въобще от нищо не се страхувам".

   

Оставете коментар