Понеделник, 21 Октомври 2019
Понеделник, 21 Октомври 2019
Учени установиха ключови признаци, определящи дали човек ще живее дълго

Учени установиха ключови признаци, определящи дали човек ще живее дълго

Изследването обхванало 44 168 души

Учени от института "Макс Планк" за биология на стареенето в Германия и Лайденския университет в Холандия идентифицираха ключови признаци, въз основа на които може да се определи дали човек ще живее дълго, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от Канал 3. 

Изследването обхванало 44 168 души. Били изследвани кръвни проби за наличие на биомаркери, свързани с продължителността на живота. След внимателен анализ учените определили 14 подходящи показателя, включително нивото на дадени аминокиселини, на добрия и лошия холестерол, баланса на мастните киселини и присъствието на противовъзпалителни съединения.

Наличието на определени биомаркери позволило да се прецени уязвимостта на възрастни хора към болести, свързани с натрупаните годинки. Освен това тези показатели могат да се вземат предвид при изследване на процесите на стареене и методите за антивъзрастова терапия на животни, използвани като модели - плъхове, плодови мушици, червеи. Сега учените са си поставили за цел да установят дали съществуват аналогични биомаркери у мишките.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар