Георги Рачев: Идва най-топлата зима след най-горещото лято

Георги Рачев: Идва най-топлата зима след най-горещото лято

Оказа се, че петте най-горещи лета са регистрирани именно през последните 5 години, а от днес започна първото по-сериозно захлаждане.

"Днес наистина затваряме лятото, макар че едва ли ще говорим за сериозно застудяване. Вчера 30-32 градуса, а днес максималните температури ще бъдат от порядъка на 20-21 градуса, определено хората ще усетят есента", каза климатологът проф. Георги Рачев.

Той допълни, че лятото, което отминава, наистина е едно от най-топлите за северното полукълбо, затова по-всяка вероятност зимата няма да е студена. Тя ще бъде поредната от "модерните", които наблюдаваме след 2000 г. Пак ще има сняг, виелици и отрицателни температури, но периодите ще бъдат по-рядко".

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

"Засега глобалните прогнози, които се дават за Северното полукълбо, е топла зима за Европа, а за Балканския полуостров температури с до 1 градус над нормата. Което за цял сезон е доста и съществено", посочи проф. Рачев пред Bulgaria ON AIR. По думите му, валежите се очакват да са в нормата.

По думите му студеното време, доколкото може да се каже, че е такова, защото ще бъдем в нормалните температури за края на септември, ще продължи до неделя, а след това ни очаква ново затопляне.

"Дори началото на октомври има едни доста смели прогнози за температури над 30 градуса, затова нищо чудно да се радваме на топло време", заключи климатологът.

Оставете коментар